Акценти
Начало / Образование / Успешна изява на ученици от групата по народни танци в Пелишат

Успешна изява на ученици от групата по народни танци в Пелишат

Учениците от  групата по народни танци към ОУ „Христо Ботев” в село Пелишат станаха акцент в празничната програма по повод завършването на учебната година на класовете от начален етап. Те повдигнаха градуса на празничното настроение с изиграването на танц „Северняшка ръченица“, право тракийско и право северняшко хоро. Пред родители и учители те представиха екзерсис, чувство за ритмика, както и познания в позициите на краката. Малките танцьори демонстрираха също знания за характерния стил за Тракийска и Северняшка фолклорна област.

Участниците в групата и техните родители изразиха своето задоволство и удовлетвореност от това, че изучават палитрата на българския фолклор и че принадлежат към българската култура, въпреки че всички деца са от ромския етнос. Родителите също се включиха в изиграването на едни от най-популярните хора и с това показаха обмена между етносите и толерантност във взаимоотношенията.

„Изявата се превърна в истински духовен празник  и естествен завършек на една година, изпълнена с репетиции и вълнения. Работата в група „Народни танци“ продължава вече втора година, тъй като се затвърди като ефективна форма за обхващане на деца от различни възрастови групи, които, танцувайки заедно, преодоляват успешно противоречия, стрес и агресия. За част от учениците тези занимания по интереси е много вероятно да се превърнат във възможност за последващо развитие и реализация в тази сфера”, сподели Петя Хаджиева, директор на ОУ „Христо Ботев” – Пелишат.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...