Акценти
Начало / Крими / Условна присъда и глоба за мъж, занимавал се с лихварство

Условна присъда и глоба за мъж, занимавал се с лихварство

Състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдим с инициали Д. В. за виновен в това, че в периода 1 април 2004 год. – 16 май 2009 год. без съответно разрешение, извършвал по занятие банкови сделки, за което се изисква лиценз, като предоставял кредити в български лева на различни лица. В посочения период мъжът раздал над 62 хил. лв. като от получателите на парите искал по 10% лихва на месец.

Заради това му деяние, Д. В. получи две години лишаване от свобода с изпитателен срок от четири години и шест месеца.

Подсъдимият е признат за виновен и по другото обвинение – че в периода 2007 – 2009 год. извършил финансови операции и сделки с недвижимо имущество. По свои сметки в банки той внесъл парични депозити в общ размер 68 000 лв. като освен това придобил имоти на обща стойност близо 42 3670 лв., за които знаел, че са придобити със средства, получени чрез тежко умишлено престъпление. Заради това съдът осъди Д. В. на две години лишаване от свобода с изпитателен срок пет години и глоба в размер на 10 000 лева.

На обвиняемия е определено едно общо най-тежко наказание, измежду наложените му с настоящата присъда – две години лишаване от свобода като изтърпяването на наказанието се отлага с изпитателен срок от пет години. Освен това той ще трябва да заплати и 10 000 лева глоба в полза на държавата.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...