Начало / Образование / Уроци по родолюбие ще провеждат в Средношколското общежитие в Плевен

Уроци по родолюбие ще провеждат в Средношколското общежитие в Плевен

В навечерието на 10 декември – Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, Средношколско общежитие „Данаил Попов“ в града поставя начало на нова инициатива – ученици от Общежитието ще изучават историята на Плевен и родовата памет в часове по краезнание. Инициативата се провежда съвместно с плевенското дружество по краезнание под личното ръководство на Петко Дилков – краевед и дългогодишен негов председател.

„Благодарни сме на г-н Дилков за подкрепата и времето, което ще отделя за срещи с нашите деца. Идеята е в свободен разговор учениците да научат повече за славното минало на нашия град и да се замислят как ние самите можем да допринесем за изследване на неговата история, като проучваме историята на нашите родове. Предвиждаме и тематични занимания, посветни на народните традиции и обичаи“, информира Веселка Лилова, директор на Общежитието.

Началото на срещите по родолюбие вече е поставено с посещение в Регионалния исторически музей. Тийнейджърите са разгледали експозицията в отдел „Нова и най-нова история“, където е представено  историческото и културно развитие на Плевен непосредствено след Освобождението на България от османско владичество до наши дни.

На самия 10 декември (събота), ученици от Общежитието ще се включат в похода, организиран от Пешеходен клуб – Плевен за 145-ата годишнина от Освобождението на града. Началото на похода е от Паметника на победата край р. Вит до Параклис-мавзолеят „Св. Георги Победоносец” и финал – участие в тържествения ритуал на централния площад „Възраждане“. При Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. Ритуалът е с начало 11.00 ч.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...