Акценти
Начало / Икономика / Урзула Хайнцел: България е атрактивна дестинация за баварските предприятия

Урзула Хайнцел: България е атрактивна дестинация за баварските предприятия

България  е атрактивна и привлекателна дестинация за баварските предприятия. Този интерес продължава да расте. Това каза Урзула Хайнцел, заместник-директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката при откриването на бизнес форума „Бавария – България: бизнес възможности и перспективи”.

Той се проведе вчера в Плевен, организиран от Представителството на Бавария в България – Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Община Плевен.

Форумът беше открит от областния управител Мирослав Петров, който подчерта важността на икономическите отношения между Бавария и нашата страна, като изтъкна, че Бавария е един от най-големите бизнес партньори на България.  Участниците приветства и кметът Георг Спартански. Той отбеляза, че подобни срещи имат голямо значение, защото „нашата обща цел е да подобряваме живота в България и да доближим стандарта му до този в Европа”. „Друг важна наша цел е да поставим на друго икономическо ниво Плевен и региона на Северозападна България. За да го изравним с това на Южна България, има нужда от много усилия на всички нива, за да се създадат условия за развитие на бизнеса. Затова всяка инвестиция е добре дошла в Плевен, щом е насочена към развитието на икономиката в региона”, изтъкна Спартански.

Урзула Хайнцел представи Бавария като икономически партньор и външноикономическата стратегия на Бавария. От представянето стана ясно, че 53% от износа на Германия се формира от Баварската провинция. Характерно за Бавария е, че има балансирана структура на предприятията и наред с големите компании работят голям брой средни и малки предприятия, които са водещи в своя сегмент. Те  формират около 40% от оборота на провинцията. Урзула Хайнцел отбеляза още, че 1/3 от заявените патенти в Германия са именно от Бавария.

По отношение на външната търговия на провинцията Урзула Хайнцел подчерта, че над 60% от износа  й е насочен към ЕС. Сред търговските партньори на Бавария нашата страна се намира на 41 място, като през последните години се е придвижила с 10 места напред.

В момента в България работят над  1 500 германски фирми, а преките инвестиции от Германия през 2018 г. възлизат на 180 млн. евро, съобщи д-р Митко Василев, представител на Бавария в България и главен управител на ГБИТК.  Той цитира данни от проучване, според което 88% от анкетираните немски инвеститори са заявили, че биха инвестирали отново в България. Сред предимствата те посочват благоприятно географско разположение, ниските разходи за работна ръка, ниското данъчно облагане и мрежата от атрактивни индустриални зони. Като недостатъци на българския пазар немските инвеститори изтъкват непрозрачността на обществените поръчки, наличието на корупция и престъпност, качеството на работната ръка и на образованието.

Той отбеляза, че в икономическо отношение Бавария е третата по значение германска федерална провинция за България след Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. През 2018 г. търговският стокообмен между България и Бавария е достигнал 1 182,7 млн. евро, което отговаря на 15,5% от общия търговски стокообмен между България и Германия. Любопитен факт е, че през последните две години – 2017 и 2018 г., българският износ надвишава вноса от Германия. Това донякъде се дължи на присъствието на немски фирми в нашата страна, отбеляза д-р Василев и допълни, че в тази посока има много голям потенциал.

Във форума взеха участие представители на фирма „Леони”, които в момента са най-големият немски инвеститор в Плевен.

Срещата завърши с дискусия .

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...