Начало / Култура / Уникална колекция дари школа „Колорит” на библиотеката

Уникална колекция дари школа „Колорит” на библиотеката

Колекция от старобългарски букви, рисувани върху отломки и керемиди на 150-годишна къща, дари арт школа „Колорит” на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен. Колекцията е създадена преди няколко години специално за едно от изданията на „Нощ в музея” и старите керемидени парчета са предоставени на школата от Регионалния исторически музей.

„Всяка една детска творба представлява заглавна буква по начина, по който е изрисувана в някое от известните ни старобългарски евангелия. Дълго време тази колекция стоеше прибрана в школата и аз реших, че тя трябва да намери своя нов дом, а какво по-подходящо място може да има за нея от Регионалната библиотека”, каза при даряването Майя Ананиева, ръководител на арт школа „Колорит”.

Изложбата с уникатите бе наредена в артзалата на библиотеката, за да бъде огласено дарението. Сега колекцията отново ще бъде прибрана, но не за дълго. От библиотеката се надяват с помощта на спонсори да се закупят витрни, в които по подходящ начин оригиналните детски работи да станат достояние за всички посетители на културния институт. Много сме благодарни на Майя Ананиева и на децата от школа „Колорит” за направеното дарение, надяваме се в скоро време да можем да покажем колекцията на повече плевенчани, каза и директорката на РБ „Христо Смирненски” Аня Михова.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...