Акценти
Начало / Култура / Уникална изложба за българския възрожденския печат откри Максим Минчев в Плевен

Уникална изложба за българския възрожденския печат откри Максим Минчев в Плевен

изложба БТА

Уникална експозиция, пресъздаваща будителския дух на българския възрожденски печат, беше открита снощи в Регионалния исторически музей в Плевен от генералния директор на БТА Максим Минчев.  Изложбата „Родени свободни” представя 34 факсимилета на възрожденски вестници, които маркират началото на българската журналистика. Посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – „Свобода“ и „Независимост“, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти“, „Будилник“, „Знаме“, на Георги С. Раковски – „Бранител“, „Бъдущност“, на Стефан Стамболов – „Нова България“. Изложбата беше допълнена с ценни материали  – оригинали на вестници и списания, от архива на Регионалния исторически музей.

изложба БТА

При откриването на изложбата  шефът на БТА Максим Минчев, подчерта, че нейната уникалност  е в това, че за повече 150 години никой не се е сетил да извади накуп архивите на българския възрожденски печат. Идеята за нея се е родила на кораба „Радецки“ и представя безценния архив на Националната библиотека, където  се съхраняват всички издания на първите български вестници, които са се печатали основно в Румъния, Цариград, Белград и Виена, разказа Минчев. Той отбеляза, че, за съжаление, голяма част от публицистичните материали, разкази, уводни статии на големите български журналисти звучат с удивителна актуалност и сега. Внимание обърна и на езика на учителите на българската журналистика, който е „бил по-добър от уличния език, с който са пълни голяма част от нашите медии днес”.
Всеки, който прочете текстовете, ще види колко са хубави, актуални и колко са български,  добави той.
Кметът проф. Димитър Стойков  поздрави генералния директор на БТА с прекрасната изложба, като отбеляза, че тя се открива в съкровищницата на плевенската култура – Регионалния исторически музей. Имаме нужда и сега да се обърнем към тези издания, за да не забравяме миналото и да бъдем достойни следовници на Ботев, Каравелов, Стамболов, подчерта той.

Скоро БТА ще покаже в Плевен втора изложба – Незаличимо“, която ще представи нашата история от Освобождението до днешни дни чрез снимки и текстове от архива на  Агенцията.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...