Акценти
Начало / Общество / Уникален „Календар на времето” издаде Държавен архив – Плевен

Уникален „Календар на времето” издаде Държавен архив – Плевен

Държавен архив – Плевен издаде уникален с визията и дизайна си „Календар на времето” за 2017 г. Календарът е създаден по проект на Държавен архив – Плевен , финансиран от Община – Плевен, и съфинансиран от плевенска неправителствена организация, каза при представянето на изданието тази вечер Маринела Йорданова, началник на Държавен архив – Плевен. Тя изказа благодарност на колегите си за съветите и пълното съдействие, като специално благодари на  Добринка Игнатова – директор на архива до 2010 г., за идеите и предложенията по изготвянето на календара. За създаването на календара помощ са оказали от Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

„При  изготвянето на календара сме се старали да представим събития и факти от живота на плевенчани и на жители от околностите, на видни наши съграждани и бележити българи на национално ниво, чрез документи, съхранявани в Държавен архив – Плевен”, обясни Маринела Йорданова. Всички документи, включени в календара са старателно подбрани и подредени в следната  последователност за всеки месец от календара:

Първият месец от годината се представя с януарските обреди и обичаи извършвани в Плевенско, с кукерски игри, маски и танци на Ивановден.

За месец февруари са подбрани материали, отразяващи народната традиция — Трифон Зарезан. Представени са моменти от празника с читалищния деятел Ячо Хлебаров, писателя Ангел Каралийчев, ген. Иван Винаров и артиста Григор Вачков. От изданието „Пълно ръководство по винарство”, 1921 г. е поместена глава „Оценяване на вината чрез опитване”, с раздел „За опитване на вината изобщо”.

Март е месеца, в който се отбелязва Световният ден на театъра. За тази страница са подбрани фотодокументиimg_6724 на един от основателите на Плевенския театър артиста Александър Гюров, и на известните актьори Георги Черкелов, Димитър Хаджийски и Саша Филипова. Представин и протокол от 22 декември 1918 г. на IV-to гражданско събрание, за приемане Правилника на Плевенския градски театър.

Ден на здравния работник през месец април. За този месец са подбрани личности и места, свързани с болничната помощ от нашето минало. Представени са сведения за състоянието на санитарните участъци и болници в окръга през периода 1923 – 1927 г., снимки на д-р Роберт Гейзер управител на Вакъвската болница в Плевен през 1869 – 1877 г., на д-р Пею Бешев пред Плевенската военна болница „Мария Луиза” през 1912 г. и на възпитаничките на Института за медицински сестри през 1950 г.

Месец май е отреден за представяне на град Плевен. Подбрани са изгледи на града от началото на XX век, восъчният печат на Градския общински съвет от 1892 г. и Постановлението от 1934 г. на Плевенската градска община, с което се избира лика на герба и девиза на града (за лика се избира – крепостта, мавзолея, крава и кон, бъчва с грозде, лъвче и венец от житни класове и вдъхновяващия девиз „Труд, постоянство и успех”).

Месец юни представя моменти от живота на децата в Плевен. Подбрани са снимки на ученици от училище „Единство” в Плевен през учебната 1922/1923 г., на младия Любомир Пашовски като ученик през 1906/1907 г. и на детето Катя Попова с участие в операта „Деца и птички” през 1931 г.

img_6727За месец юли е отредено представянето на плевенската забележителност — парк „Кайлъка”. На страницата са подредени снимки на ген. Иван Винаров, по чиято идея местността „Кайлъка” се превръща в парк и на почетните гости от откриването на ресторант „Пещерата” в парка през 1948 г., изгледи от парка от 70-те години (фонтана пред басейна, летния театър, езерото с кулата, самия басейна, парашутната кула и склуптората „Двете сърнета”).

През месец август календара отразява Деня на туризма. За рождена дата на организирания туризъм в България се приема 27 август 1895 г., когато по инициатива на писателя Алеко Константинов 300 души се изкачват организирано до Черни връх. Подредени на страницата на календара за този месец са туристическа членска карта от 1903 г., устав на юнашкото туристическо дружество „Студенец” в Плевен от 1917 г. и снимки на членовете на дружество от 1929 г., сред които е общественика и писател Стоян Заимов, на туристическия деятел Иван Ташев пред хижа „Мазалат” в Стара планина през 1938 г., на момент от празника по случай завършването на строежа на хижа „Козя стена” в Троянски балкан през 1952 г. и на българските участници в експедиция „Памир”, 1967 г.

Месец септември е посветен на образованието, учителите и техните ученици. Подбрани за представяне са спомени за тях в снимки. Място е намерило и Окръжното на Министерство на народното просвещение относно одобрени промени в правописа на българския книжовен език през 1921 г., с които буквата ь е била премахната от българската азбука..

През месец октомври се отбелязва Световният ден на архитектурата. В календара за този месец са подбрани архитектурен план, макет и рисунка на арх. Михаил Караязов, с които е участвал в конкурс за изграждане центъра на града през 1959 г.

Месец ноември представя будители на град Плевен. За тази страницата са подбрани снимки на Ячо Хлебаров – адвокат, читалищен и кооперативен деятел от 1918 г., членовете на Настоятелството на дружество „Съгласие” в Плевен през 1928 г. – Маню Папазов, Ив. Георгиев, Марин Милчев, Никола Ракитин, Иван Данов, Хр. Цонев, Крум Пашовски, Иван Миндиликов и Коста Стефанов, на оперната певица Гена Димитрова в ролята на Тоска от едноименната опера през 1987 г. и грамотата на заслужилият учител Георги Ганов отличен с орден „Кавалерски кръст за гражданска заслуга” през 1921 г.

През месец декември се отдава почит на загиналите за освобождението на Плевен от османско иго. В тяхна чест са подбрани фотодокументи със запечатани моменти от празничното хоро в Плевен по случай руската победа над османската армия и откриването на паметника на Свободата в центъра на града през 1877 г. Отразени са и моменти от плевенските тържества през 1907 г. с освещаване на параклиса-мавзолей „Свети Георги” в Плевен и посещението на Княз Владимир Александрович при Скобеливите паметници. Поместени са снимки от 1977 г. с етап от строежа на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г” и на вече изградената през 1978 г. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, в чест на 100 годишнината от Освобождението на Плевен.

По повод представянето на проекта в Държавен архив – Плевен е експонирана и изложба от оригиналните архивни документи, които се съхраняват в архива в Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...