Начало / Култура / Уникален запис на Гена Димитрова беше излъчен на среща в Плевен

Уникален запис на Гена Димитрова беше излъчен на среща в Плевен

Кръгла маса на тема: „Гена Димитрова – световен триумф на един изключителен глас и житейски урок по благородство” се проведе в зала Плевен на Областна администрация по инициатива на областния управител Мирослав Петров. Специален гост на форума бе дъщерята на Гена Димитрова Милена Стойкова. Събитието събра културната и образователна общественост на Плевен, ученици и студенти.

„За мен е изключително важно споменът за личности – емблеми за талант, усърдие и благородство, каквато е неповторимата оперна прима Гена Димитрова, да се поддържа ярък и жив във времето и да бъде вдъхновение за младите хора.”, каза при откриването на форума областният управител Мирослав Петров. „Каквото и да се каже за Гена Димитрова ще бъде малко. Тя е невероятен талант, респектиращ и до днес най-големите имена в музикалните и оперни среди. Глас, който печели искреното уважение и възхита не само на съвременниците си, но и на поколения след тях.”, каза още господин Петров.

Паметта за Гена Димитрова, съхранена в Регионалния исторически музей в Плевен, бе тема на презентация, изнесена от Десислава Близнашка – уредник в „Нова и най-нова история” в РИМ.

Голям интерес предизвика представянето на медийния образ на световната оперна прима, чрез публикации в български и международни печатни издания, представени  от журналиста и изследовател на живота ѝ Димитър Сотиров. В продължение на близо десет години той  прави задълбочени изследвания за нейния живот и кариера, базирани на както на публично достъпната информация и документация, така и на старателно пазения от Милена Стойкова личен архив на оперната прима.

Присъстващите имаха възможност да видят и уникален суров запис на Гена Димитрова с нейно изказване по повод многократно и погрешно цитираните в медиите думи на маестро фон Караян за нея и божествения ѝ глас.

В залата възникнаха много въпроси за педагогическата ѝ дейност и майсторските класове, за благородните ѝ жестове и подкрепата към младите и талантливи оперни изпълнители

Акцент в програмата на форума бе изказването на осиновената племенница на Гена Димитрова, която сподели с аудиторията свои лични преживявания и спомени за нея далеч от прожекторите и блясъка на славата. „Надали са много хората като мен, които имат късмета да имат две майки и двама бащи”, започна разказа си Милена Стойкова. Тя сподели съкровени моменти от живота си с оперната прима  и пътуванията, които заедно са правили, за огромната празнота след загубата на съпруга ѝ Жоро, когото тя нежно е наричала „моето другарче”, за нежността и грижата и същевременно строгостта и отговорността, с които Гена Димитрова е подхождала към бъдещето на тогава малката Милена. Присъстващите видяха Гена Димитрова такава, каквато тя е била за най-близките си хора – любяща и силно привързана към тях и корените си. „Преди дни,  на 6 май Гена Димитрова щеше да навърши 78 години. За съжаление си отиде твърде рано от този свят, но остави след себе си незаличима следа в световната оперна история. Гена Димитрова даде на всички нас и най-безценния урок –  как да бъдем благородни, как да съумяваме да пазим човещината в себе си и да ценим корените си. Гена Димитрова е уникален феномен, неудържима стихия, цяла Вселена.”, каза на финал областният управител Мирослав Петров. Той отново покани присъстващите и всички граждани на Плевен на безплатната прожекция на филм – музикален портрет „С обич за Гена”. Тя ще се състои от 17.00 часа отново в зала „Плевен”. На него ще присъстват Милена Стойкова и Димитър Сотиров. Входът за желаещите е свободен!

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...