Начало / Здравеопазване / Уникален апарат в ДКЦ „Св. Панталеймон“ сканира костната, мускулната и мастната тъкан и насочва навременно при проблем

Уникален апарат в ДКЦ „Св. Панталеймон“ сканира костната, мускулната и мастната тъкан и насочва навременно при проблем

В ДКЦ “Св.Панталеймон“ в Плевен започна работа последно поколение апарат, серия Lunar iDXA. Почти всички  хора свързват тази апаратура само с отчитане на костната плътност, но малко знаят, че този апарат може да бъде много полезен при изследване на количеството и разпределението на мускулната маса и мастната тъкан в човешкото тяло. Изключително тревожно е висцералното затлъстяване (натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи в коремната кухина), което води до сериозен риск от инфаркт, инсулт, панкреатит, заболявания, които са основна причина за намаляване продължителността на живота. Този анализ може да се използва за преценка на ефективността на диетични режими от диетолози и ефективност на терапията при лечение на различни типове ендокринни заболявания свързани със  затлъстяване от ендокринолози, както и при активни спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг за определяне на резултата от тренировките и оптимизиране на тренировъчния режим.

За правилното и дълготрайно намаляване на теглото е необходимо да се промени храненето, да се увеличи физическата активност и при нужда да се добави и медикаментозно лечение. Това може да прецени само медицински специалист след прецизно изследване и обстоен преглед.

Днес, 2 юни, е Световен ден за борба с хранителните разстройства. Сред най-разпознаваемите хранителни разстройства са булимията, анорексията, системното преяждане (хиперфагия), орторексията.  Близо 39% от мъжете в България страдат от наднормено тегло и приблизително 33% от жените. С преминаването на 40-годишната възраст значимо се увеличава делът на българите с наднормено тегло, като в групата на 50-59 годишните той надхвърля 50%.

Наднорменото тегло е натрупване на телесна маса над приетата норма. То може да бъде полезно – при спортисти или физически работници, където увеличената телесна маса обикновено се дължи на силно развита мускулатура, но се превръща в сериозен проблем, когато е придружено със затлъстяване. В този случай увеличеното количество мазнини в организма уврежда силно обмяната на веществата и функцията на органите. Затлъстяването засяга най-тежко сърдечно-съдовата система, като силно нараства рискът от инфаркт на сърцето и от мозъчен инсулт.

Във всеки от случаите при наднормено тегло или различна степен на затлъстяване е необходимо да се определи индексът на телесната маса, който дава общ ориентир, защото обхваща само височината и теглото. Изключително важна е и обиколката на талията. Нормалните стойности са: за жени до 80 см и за мъже до 88 см. За съжаление стойностите на ИТМ са ориентировъчни, защото идеалното тегло зависи от това дали се дължи предимно на мускулна маса или на мазнини. Например при активно спортуващите мускулите са по-тежки от тлъстините и затова те може да се окажат с „наднормено тегло“ според ИТМ, без това изобщо да е вярно.

Най-прецизният съвременен метод са съвременните апарати за измерване на плътността на костната, мастната и мускулната тъкан.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...