Начало / Здравеопазване / УМБАЛ – Плевен успешно завърши проект и вече има линеен  ускорител

УМБАЛ – Плевен успешно завърши проект и вече има линеен  ускорител

В присъствието на заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков днес беше дадена заключителна пресконференция, на която беше отчетено изпълнението на дейностите по проект „Ремонт, оборудване и модернизиране на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД, Плевен”. Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на Министерство на здравеопазването за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за ремонт и оборудване на държавни здравни заведения. Проектът в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България, като общата стойност на инвестицията възлиза на 14 478 328 лв., припомни изпълнителният директор на Университетската болница доц. д-р Цветан Луканов. В рамките на проекта е доставена модерна апаратура, в това число чаканият повече от 12 години линеен ускорител, стана ясно на пресконференцията. По проекта е доставен още 16-срезов компютърен томограф, дигитална ендоскопска видеосистема, дигитален скопично-аграфичен рентгенов апарат, дигитален мамограф, апаратура за централна стерилизация и други.

IMG_616зам.министър Шарков

Към настоящият момент в Онкологичния диспансер на УМБАЛ – Плевен са диспансеризирани  16 316 пациенти. През 2014 г. новорегистрираните болни са 2 317, а само за деветмесечието на 2015 г. са регистрирани нови 1 663 онкоболни. Тенденцията за увеличение на онкоболните в региона аргументира инвестицията в тази област, което  прави проекта изключително навременен и ценен, подчерта доц. Луканов и благодари на всички, работили за неговото успешно реализиране.

Зам.-министър Ваньо Шарков не спести, че са положени „нечовешки усилия” през последния месец, за да бъде успешно завършен проекта, като проблемите не са били от медицинско естество.  Той каза, че през следващата година започва реализацията на проекта за модернизация и  усъвършенстване на инфраструктурата на Спешна помощ, а до края на  годината се очаква да бъдат отпуснати средства и за Неврохирургията в плевенската болница. „Така Университетската болница в Плевен ще премине на едно по-високо ниво за обслужване на пациентите”, подчерта д-р Шарков.

С изпълнението на този проект Плевен наистина става модерен онкологичен център, подчерта чл.кор. проф. Грирог Горчев, който припомни, че повече от 12 години са в очакване болницата да има линеен ускорител. През годините сме губили пациенти, които са открити и оперирани навреме, но се забавяше лъчетерапията им, добави проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет и определи като истинско постижение закупуването на този апарат.

Присъстващите още на пресконференцията  председател на Лекарския съюз – д-р Венцислав Грозев, кметът на Плевен – Георг Спартански, зам.-областният управител Красимир Иванов също изтъкнаха изключителното значение на успешно реализирания проект за развитието на Плевен като медицински център.

Първите прегледи на пациенти с новата, високо технологична апаратура се очаква да бъдат през месец март следващата година. Междувременно екип е на обучение в Румъния, обясни доц. Луканов, докато гостите разглеждаха специално изграденият бункер, в който е разположена апаратурата. Бетонни стени с дебелина между 2 -2.5 метра отделят линейния ускорител, а вратата, зад която се намира той тежи над два тона.

Следваща Предишна
IMG_6179апарат
IMG_6184командна зала
IMG_6191линеен ускорител

IMG_6194линеен ускорител-маркери
IMG_6201лъчеапарат-мобилен
IMG_6167официални лица
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...