Акценти
Начало / Общество / Удължено работно време на заведенията в Плевен само с разрешително

Удължено работно време на заведенията в Плевен само с разрешително

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 14 за търговската дейност на територията на Община Плевен приеха общинските съветници днес на своето заседание. Промените са свързани с работното време на заведения за хранене и развлечения, интернет зали, зали за хазартни игри и други подобни, находящи се в жилищни сгради с режим на етажна собственост. Те могат да упражняват дейност от 7:00 до 23:00 часа, а в нежилищни сгради – от 6:00 до 24:00 часа, като това се определя от лицата, осъществяващи търговска дейност.

Гласуваното предложение по своята същност е за въвеждане на регламентирано издаване на разрешение за удължено работно време на обектите, извършващи търговска дейност след 23:00 ч. на територията на общината. Гражданите на Плевен непрекъснато внасят в общинската администрация жалби и сигнали за вдигането на шум и озвучаването с музика в нощните часове, което води до нарушаване на условията за спокойно обитаване и отдих, е един от мотивите, посочени от вносителя на предложението кметът Георг Спартански. Градоначалникът обясни, че регламентирането е необходимо, тъй като трябва да има някаква обосновка за налагане на глоби, когато се нарушава общественият ред по този начин.

С приетите изменения обектите в нежилищни сгради могат да упражняват своята дейност след 00:00 ч. само след получаване на разрешение за удължено работно време, издадено от кмета на община Плевен или упълномощено от него лице, при условия и ред посочени в настоящата Наредба и след заплащане на цената, предвидена в Наредба № 17 за определянето на администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен.

Обектите, разположени в жилищни сгради с режим на етажна съсобственост, могат да упражняват своята дейност след 23:00 часа, само след получаване на разрешение за удължено работно време и съгласие на 50% + 1 от собствениците, включително съгласието на всички непосредствени съседи.

Разрешението за удължено работно време се отнема при наличие на две или повече жалби от граждани за наднормени нива на шум, чиято основателност е доказана с протокол за измерване от РЗИ—Плевен или друга акредитирана лаборатория, или от контролните органи на Община Плевен, за период от 12 месеца; при констатиране с влязло в сила наказателно постановление на две или повече нарушения за период от 12 месеца; при мотивирано искане от органите на ОД на МВР- Плевен за две или повече жалби, подадени до ОД на МВР – Плевен от граждани за наднормени нива на шум, чиято основателност е доказана за период от 12 месеца; при мотивирано искане от органите на ОД на МВР Плевен, във връзка с нарушаване на обществения ред при или по повод функционирането на обекта за период от 2 месеца; при констатирано пренебрегване на забраната за продажба и сервиране на спиртни напитки на лица под 18 години, регламентирана в чл. 54 от Закона за здравето, за срок от три месеца.

Издаване на разрешение за удължено работно време по Наредба № 14 за търговската дейност на територията на Община Плевен ще струва 50.00 лв., а Наредбата влиза в сила 10 дни след публикуването й в местния печат.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...