Акценти
Начало / Здравеопазване / Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до 15 юли. Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването след заседание на Правителството.

Причината за това решение е, че след 9 юни има значително завишаване на отчетените заразени с коронавирус, посочи министър Кирил Ананиев. Отчита се също повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване разпространението на коронавируса. Към това се прибавя и увеличен брой  на заразените медицински специалисти. Към днешна дата те са 371 души – лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери.

Министърът на здравеопазването уточни, че не се предвижда въвеждането на нови или връщането на по-строгите противоепидемични мерки. Остава задължително носенето на предпазни маски на закрити обществени места. Строго да се спазва личната хигиена, дезинфекция, физическа дистанция от поне 1.5 м.

Силно ще бъде завишен контролът за спазване на тези мерки.

Предстои обсъждане с министъра на образованието относно провеждането на абитуриентските балове. Като препоръката засега е да се провеждат така, че да се избегне струпването на роднини на едно място, без спазване на дистанция

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...