Начало / Култура / Увеличиха щата на три читалища за сметка на други

Увеличиха щата на три читалища за сметка на други

Читалищата в Николаево, Мечка и Къшин вече ще имат по цяла щатна бройка, след като Комисията за разпределение на

държавната субсидия за читалищата реши да им даде по половин бройка допълнително. Увеличението е за сметка на една бройка в читалище „Паисий Хилендарски” в Славяново и половин бройка от читалище „Просвета” в Ясен. Очаквано дебатите около щатните бройки бяха доста емоционални, защото зад тях стоят средства от държавната субсидия. Според стандарта зад един щат в читалище стоят 5 776 лв. за годишна заплата и осигурителни плащания към нея. Общият брой на субсидираните читалищни бройки в общината е 101.5.

Все пак да не забравяме, че читалището не е Бюро по труда за получаване на помощи, а място за развиване на активна дейност, апелира в разгара на дебата Катя Божикова, секретар на плевенското читалище „Лик”. Наталия Минкова от „Извор” в Плевен също защити позицията, че средствата трябва да се дават за извършена дейност, а не да се разпределят на калпак. Точно нейно беше предложението откъде да бъдат взети бройки, за да се увеличи щата на читалищата в Мечка и Николаево. Нека им дадем шанс да защитят с дейност необходимостта от пълна бройка, но ако не успеят, ще им ги отнемем, мотивира  предложението си Минкова.

Увеличението на щата на читалищата в Николаево, Мечка, Къшин и Ласкар, което не успя да защити получаването на ½ щат, зададе още в началото на заседанието на комисията дебатите да бъдат доста бурни. С писма кемтовете на тези села се обърнаха с предложение към комисията необходимите бройки да бъдат взети от Регионалния експертно-консултантски  и информационен център „Читалища” (РЕКИЦ), който е със седалище Плевен. Всъщност този център не за първи път взривява заседанията на Комисията за разпределение на читалищната субсидия. Оказа се обаче, че неговите бройка не могат да бъде редуцирана, тъй като са спуснати от Министерството на културата и с нарочно писмо от там уведомяват, че предстои прецизиране на статута на тези регионални центрове в Закона за народното читалище. Дотогова центърът в Плевен ще запази отпуснатите му от министерството три бройки. Чавдар Луканов, председател на читалище „Ракитин” предложи РЕКИЦ  да се обслужва на ротационен принцип от читалищата в града, а не само от читалище „Лик”, което срещна сериозен отпор от представителите на центъра. В последвалата размяна на реплики се чуха обвинения за неефективност на центъра, в който работят хора, назначени без конкурс, включително и обвинения за конфликт на интереси. В последвалото гласуване, предложението не беше прието, след значителен брой гласували „въздържал се”.

След малко повече от два часа дебати, участниците в Комисията гласуваха  и приеха проекта за разпределение на държавната субсидия с 26 „за”, 3 „против” и 5 „въздържал се”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...