Акценти
Начало / Здравеопазване / Увеличава се процентът на болните с лошо поддържан диабет

Увеличава се процентът на болните с лошо поддържан диабет

За четвърти път  Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен отбелязва Световния ден за борба с диабета с организирането на Дни на отворени врати. Мотото на кампанията е „Профилактиката има ключово значение”.  Данните от кампанията показват, че в област Плевен има трайна тенденция към увеличаване на болните от захарен диабет. Друга тревожна статистика е, че се увеличава процентът на болните, които са с лошо поддържана метаболитна компенсация. Това съобщи днес на пресконференция доц. Катя Тодорова, началник на Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен.

Доц. Тодорова посочи, че 56% от тестваните имат ниво на гликирания хемоглобин, който е златен стандарт за оценка на нивото на кравната захар, под 7%.  Това означава, че те имат отлична метаболитна компенсация. Но 32% от изследваните са показали лош метаболитен контрол, което означава, че вече имат усложнения от заболяването.  В сравнение с миналата  година резултатите се влошават, коментира доц. Тодорова. Тогава 80% от изследваните пациенти са били с отличен метаболитен контрол и приблизително 19% със задоволителен .

Според доц. Тодорова тези влошени показатели се коренят от една страна в същността на самото заболяване, което е хронично прогресиращо. От друга страна ниският социално икономически статус, както и трудовата незаетост на голям брой от болните са демотивиращи фактори за поддържане на необходимата диета, която е задължителна към медикаментозното лечение.

Според последни данни в страната близо 1 млн. са болните от диабет, като само половината от тях са вече диагностицирани, а останалите все още не знаят, че имат това заболяване. Около 3.7% от населението в страната има различно по тежест отклонение в нивото на кръвната захар, което специалистите наричат преддиадеб.

Честотата на диабета е по-висока при мъжете в сравнение с жените. 56.7% са болните от диабет мъже, срещу 43.3% болни от диабет жени.

IMG_4892диабет

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...