Акценти
Начало / Общество / Увеличават се случаите на насилие на деца върху родители и възрастни хора

Увеличават се случаите на насилие на деца върху родители и възрастни хора

Все по-чести са случаите на домашно насилие, при които деца упражняват насилие над родителите си или над възрастни хора. Това съобщи днес началникът на Първо РУП – Плевен – Петър Кочев, по време на първа работна среща по проект „Разруши мълчанието”, насочен за превенция и защита срещу домашното насилие и насилието, основано по полов признак. Началникът на полицейското управление посочи като основен проблем за справяне с този вид насилие мълчанието на потърпевшите. Най-често те се срамуват или страхуват да търсят съдействие от полицията, когато са малтретирани в дома и това затруднява нашата работа, посочи той.

Институциите са безсилни, ако проблема с домашното насилие се затаява в семейството или в училище не обръщат внимание на деца, за които е видно, че са жертва на такъв тормоз, отбеляза Валентин Лазаров, ръководител на проекта и председател на Националната асоциация на общинските служители в България. Затова в рамките на проекта са предвидени поредица от кампании, чиято цел е да се излезе от тайната и цялото общество да има отношение към решаване на проблема, подчерта Лазаров.

Предвижда се също да бъде създадена неформална местна коалиция от представители на институции, неправителствени организации и медии, които да обединят усилията си в превенцията и защитата от домашно насилие. Представители на коалицията ще преминат обучение за правене на успешни разяснителни кампании, с лектори от партньорската организация от Норвегия.  През първото тримесечие на следващата година е предвидено провеждането на кръгла маса в София, съпътствана от арт проект – изложба на изрисувани фланелки, които насочват вниманието върху проблема с домашното насилие. Идеята е тази изложба да бъде показана във всеки един от 10-те града, партньори по проекта.

Проектът „Разруши мълчанието” се изпълнява от Националната асоциация на общинските служители в България в партньорство с организация от Норвегия. Той се финансира в рамките на Норвежкия финансов механизъм, продължителността му е 8 месеца, до 30 април 2016 г.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...