Начало / Общество / Търсят най-добър млад строител за региона

Търсят най-добър млад строител за региона

Днес и утре плевенската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Никола Фичев” ще е домакин на регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад строител”. В етапа ще се включат най-добре представилите се на общинските състезания ученици от горен курс от Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Тетевен, Монтана, Свищов.

Отборите ще се състезават в четири дисциплини – „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи”, „Облицовки и настилки”, „Зидария” и „Сухо строителство”. Преди практическата задача в последните две направления, в които се участва отборно, учениците ще трябва да преминат и през тест като отговорят за 30 минути на 25 въпроса. Честта на плевенските строители ще защитават шестима 12-токласници, показали най-добри знания и овладени умения в рамките на училищната надпревара.

Паралелно с Плевен, регионални кръгове се провеждат в Пазарджик, Шумен и Хасково.

Миналата година регионалният етап от националното състезание „Най-добър млад строител” се проведе в Професионалната техническа гимназия във Видин. В отборното класиране отборът на плевенската гимназия по строителство, архитектура и геодезия остана на трето място.

Целите на състезанието са да се осигури възможност на учениците от професионалните гимназии да демонстрират теоретичната подготовка, практическите умения и компетентностите за изпълнение на строителни дейности, придобити при обучението им, както и да изявят формираните в процеса на обучението професионално-личностни качества. Не по-малко важно е, че чрез състезанията се осигуряват условия за проверка и външна оценка на постиженията на учениците при извършване на специфичните строителни дейности, тъй като комисията, която ще оценява младите майстори, ще е съставена от външни независими специалисти от строителния бранш.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...