Акценти
Начало / Общество / Търсят най-добър млад огнеборец

Търсят най-добър млад огнеборец

Две съвместни инициативи ще проведат Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и Регионален инспекторат по образованието в Плевен, свързани с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Това са регионалното състезание на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” и областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. И двете ще са на 16 май, четвъртък.

От 9.30 часа в Градската градина ще бъде даден старт на състезанието „Млад огнеборец”, в което ще участват 70 деца от цялата Плевенска област. Това са победителите от районните състезания – Общински детски комплекс Никопол, ОУ „Максим Горки” Левски, ОУ „Васил Левски” Кнежа, ОУ „Христо Ботев” с.Милковица, СОУ „Д-р Петър Берон” Червен бряг, Общински детски комплекс Белене и СОУ „Христо Ботев” Долни Дъбник. Всеки отбор се състои от 9 души плюс един резерва или общо от 10 състезатели – момчета и момичета на възраст от 12 до 16 години. Те ще се състезават в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.

От 11.00 часа в Центъра за работа с деца ще бъде открита изложба с детски рисунки от областния конкурс „С очите си видях бедата”. Целта му е да се формира естетически вкус на децата при възприемане на живота и обкръжаващата среда чрез изобразителното изкуство и да провокира интереса им към работата на пожарникарските и спасителните екипи. Тематично конкурсът обхваща изучаваното учебно съдържание за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации, оказване на първа помощ и взаимопомощ. Разглеждат се природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи, терористични актове и пожари, екологични катастрофи, спасителни акции на специализираните екипи  по пожарна безопасност и защита на населението. В конкурса учениците са в три възрастови групи – от 6 до 9 години, от 10 до 14 години и от 15 до 18 години. Те са разпределени и в три категории с оглед най-обективно определяне знанията и уменията им, а именно: от специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство, със специални образователни потребности и домове за деца, лишени от родителски грижи, третата категория са всички останали училища и обслужващи звена.

Връчването на грамоти и награди на отличилите се в двете надпревари и обявяването на имената на победителите, на които предстои участие на национално ниво, е от 11.30 часа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...