Акценти
Начало / Новините в снимки / Тържествен ритуал по повод 6 май се състоя в Плевен

Тържествен ритуал по повод 6 май се състоя в Плевен

Знаменен взвод от плевенския гарнизон днес застана в почетен караул пред паметника на ІV пехотен полк в Градската градина, където се състоя ритуал по повод 6 май  – Деня на храбростта и празник на Българската армия.

С цветя и едноминутно мълчание полк. Николай Бешев, командир на плевенския вонен гарнизон, областният управител Ралица Добрева, зам.-кметът Милен Яков и другите официални лица почетоха паметта и героизма на загиналите в защита на Отечеството български войници и офицери.

Преди това в словото си полк. Бешев изтъкна, че в навечерието на празници, какъвто е 6 май, се прави равносметка на извършеното и как то кореспондира с уроците, които са ни дали дедите ни с действията на бойното поле. „Това  бяха  уроци, написани с кръв и слава. Има символика във факта, че да видиш детайлите на един паметник, трябва да вдигнеш поглед нагоре. Защото героите са едни от нас, но не са като нас. Те са по-близо до звездите, защото са герои”, подчерта полк. Бешев.

014 Празник на българската армия - 6 май

След отдаване на почести пред паметника на ІV пехотен полк празника продължи с тържествено събрание-концерт във Военния клуб в Плевен.

То беше открито от полк.  Бешев, който припомни историята на Празника на българската армия. Поздравителни адреси по този повод бяха изпратени от командири на поделения в страната. В  поздравителен адрес, връчен на полк. Бешев,  Областният управител Ралица Добрева също честити празника на военнослужещите в плевенския гарнизон. „Водени от завета на предците, възродили националната ни гордост  и следвайки техния пример, отстоявайте честта на пагона. Бъдете здрави и уверени в значимостта на житейския избор, който сте направили – да служите на своето отечество”, се казва в поздравителния адрес.

035 Празник на българската армия - 6 май

Официалната част завърши с връчване на грамоти, купи и предметни награди на военнослужещи и цивилни служители, участвали в състезания в гарнизона по повод Празника на Българската армия. Отличията връчи полк. Бешев.

В празничния концерт участие взеха детска вокална група „Ботевци пеят” към НУ „Христо Ботев” – Плевен, клуб по спортни танци „Дъга”, клуб за народни танци „Веселяци”, фолклорен клуб „Северняците”.

010 Празник на българската армия - 6 май

011 Празник на българската армия - 6 май

030 Празник на българската армия - 6 май

031 Празник на българската армия - 6 май

039 Празник на българската армия - 6 май

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...