Акценти
Начало / Общество / Тържествено отбелязаха 3 март в селата Козар Белене и Асеновци

Тържествено отбелязаха 3 март в селата Козар Белене и Асеновци

P1130127

Паметна плоча на двама участници в боевете на Шипка беше открита вчера в село Козар Белене, информират от пресцентъра на Община Левски. Атанас Костов е участвал в боевете на Шипка и при Стара Загора в 5-та опълченска дружина под командването на подполковник Нишенко, като достига до Одрин  и остава жив. Тодор Чарданов е доставял провизии на воюващите на Шипка и при Стара Загора.

Под звуците на възрожденски маршове и песни кметът на селото Илия Ванков откри паметната плоча, на която са изписани имената на участниците в Балканската, Първата и Втора световна войни. Историческите данни за героите са открити в книгата на Александър Филипов за историята на селото.

7-годишният Валентин рецитира „Аз съм българче” от Иван Вазов, а всички присъстващи почетоха паметта на загиналите за свободата на България с едноминутно мълчание. Молитва за България и водосвет отслужи протоерей Християн Боянов.

O

Тържествено беше отбелязана 136-тата годишнина от Освобождението на страната ни и в село Асеновци. Самодейни групи при местното читалище „Съзнание 1894“ направиха тържествено шествие към паметника на Н. И. Пирогов в селото. Към шествието се присъединиха граждани от село Асеновци, представители на местната власт, училището, политици. Секретарят на читалището Петранка Стефанова прочете тържествено слово по повод Националния празник 3 март, а децата изнесоха литературно- музикална програма с песни и стихове пред паметника.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...