Акценти
Начало / Икономика / Търговци на тютюневи изделия ще окупират заседанието на ОбС в Плевен

Търговци на тютюневи изделия ще окупират заседанието на ОбС в Плевен

протест

Търговци на тютюневи изделия масово ще присъстват на предстоящото заседание на Общинския съвет в Плевен, което е насрочено за 27 февруари. Ще влезем в залата, във фоайето пред нея и ще настояваме питанията на гражданите да бъдат първа точка в дневния ред, каза за infopleven председателя на сдружение „Зора Плевен” Явор Начев.

Целта на тази истинска окупация на местния парламент е, че търговците на дребно искат да бъдат чути техните искания и с решенията си общинските съветници да не допуснат монопол на пазара на дребно в Плевен от Lafka.

Ще припомним, че в дневния ред на сесията отново ще бъде подложен на  гласуване въпросът за отдаване под наем на местата за поставяне на преместваеми павилиони за продажба на вестници и цигари. Предложението се внася от кмета на Община Плевен и е относно изменение на решение на ОбС от 19 декември миналата година, което предизвика протестите на плевенските търговци на дребно.

По  същество обаче новото предложение за решение не елеминира причината за протестите. Защото  дребните и малки търговци на тютюневи изделия в града имаха едно категорично искане – спиране на процедурата  за  отдаване  на местата за павилиони, с която общинската администрация създава явни условия за нелоялна конкуренция на пазара на дребно и толерира монополизирането на пазара. Според протестиращите процедурата за отдаване под наем чрез конкурс на местата за павилиони е по  поръчка на „Табак Маркет” и няма никакво съмнение, че е направена, за да стъпи „ЛаФка”  и в Плевен.

Предложението, което  ще бъде предложено за гласуване на общинските съветници в четвъртък,  е за изваждане от списъка на един терен – този пред тревната площ на площад „Стефан Самболов”  срещу църквата „Св. Николай”, тъй като не е  в трета зона, както останалите обявени в конкурса терени.

Междувременно стана известно, че  „Булгартабак холдинг”,  част от който е и нашумялата с Lafka фирма “Табак Маркет”, вече има нов собственик, който засега остава в тайна.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...