Начало / Любопитно / Тъжният клоун Георги Парцалев е роден на 16 юни

Тъжният клоун Георги Парцалев е роден на 16 юни

Георги Парцалев
Кадър от филма „С деца на море“

Георги Иванов Парцалев е роден на 16 юни 1925 г. в град Левски. Завършва гимназия в Плевен, след което е приет да следва медицина, въпреки че майка му е скептично настроена. Само луд човек би се лекувал при него, казва леля Веска.
Междувременно започва да се занимава с театър. Постепенно следването минава на заден план и след кратки стажове в театъра на Трудовата повинност и театъра на Строителни войски Парцалев е сред първите актьори, назначени в новосъздадения Сатиричен театър през 1956 г. заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. Изиграва незабравими роли в „Михал Мишкоед“, „Големанов“, „Ревизор“, „Смъртта на Тарелкин“.

През 1958 г. в „Любимец 13″ е и първата му роля в киното. Следват участия в „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптъра далекогледство“ (1976)…
По-драматичната страна на таланта си за първи път показва като бай Иван съботянина в „Тримата от запаса“ (1971). Чувства се еднакво добре навсякъде. За съжаление голямата му професионална мечта – да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.

Не се е женил и няма деца. Умира на 64 години от левкемия в София – на 31 октомври 1989 г.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...