Акценти
Начало / Общество / Тъжната статистика – 23 загинали при катастрофи от началото на годината в област Плевен

Тъжната статистика – 23 загинали при катастрофи от началото на годината в област Плевен

катастрофаЖертвите на катастрофи по пътищата в област Плевен от началото на годината са 23. Това сочи статистиката на Областната дирекция на полицията в Плевен, но реално броят им е много по-голям. Причината – мнозина умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.

Нерадостните данни са оповестени по повод Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, който с резолюция на Генералната асамблея на ООН се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември.

През 2014 г. календарният ден за възпоменание е 16 ноември.

Нека в този ден почетем паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека, отправят апел полицаите, които първи се срещат с ужаса от отнет живот на пътя.
Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Той е призив към водачите на превозни средства да избират разумната скорост на  движение, да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, да не сядат зад волана преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение и афект. Да си напомняме непрекъснато, че  спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и  че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане  без инциденти.

Денят е напомняне за пешеходците  да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени  и уязвими, особено възрастните хора.
Нека на 16 ноември в памет на загиналите се обединим за по-голямо уважение и променим поведението си като участници в движението за ограничаване на злополуките по пътищата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...