Акценти
Начало / Спорт / Турнир по боче събра 25 отбора в Плевен

Турнир по боче събра 25 отбора в Плевен

турнир боче плевен

Днес  в спортната зала на Училищна спортна школа в Плевен беше даден стартът  на Националния турни р по боче. Лошото време не попречи турнирът да се проведе, въпреки че в последния момент трябваше да се търси вариант за провеждането му на закрито, а не в парк Кайлъка.  В състезанието се включиха 50 състезатели от 25 отбора  от Карнобат, Бургас, Хасково, Банско, Търговище. Плевен е представен от отборите на БАЛИЗ, Дневен център за възрастни и Помощно училище „П.Р. Славейков”.

боче

Турнирът беше открит от Христо Христозов,  национален директор на Спешъл Олимпикс – България. Той поздрави всички участници в турнира и пожела успешно представяне на отборите. Христозов изказа благодарност на Община Плевен от името на Спешшъл Олимпикс, че ще предостави терен да изграждането на първотот в страната  стационарно игрище за боче.

Преди старта на днешния турнир Христо Христозов представи националния отбор на Спешъл олимпикс България по боче, който ще участва в  Европейските игри Антверпен‘2014 през септември. В него са включени Сашо Христов от Карнобат, Павлина Неделчева от Търговище, Юммю Халил от Хасково и Йордан Богданов от Плевен. Съставът на национабния отбор е избран чрез жребии между номинираните състезатели от всеки глрад. Успех на всички в състезанието и всеки, който може да вземе награда, да вземе, пожела националният състезател от Плевен – Йордан Богданов.

С поздрав към участниците в турнира се обърна и зам.-кметът на Община Плевен Стефан Петков, който подчерта, че този турнир е пример за даване на равни възможности за всички деца и е израз на отношението на обществото към децата със специфични потребности.

Официалният старт на игрите даде Даниела Димитрова от Сдружение „Обществен фонд – Читалища”, което е основен организатор за Плевен. Преди да се впуснат в надпреварата, състезателите спазиха ритуала и произнесоха клетвата на Спешъл Олимпикс: „Нека победя! Ако не успея, нека бъда смел в опита”.

боче състезание плевен

Спешъл олимпикс започва националната програма в България през 1994 г., а днес предоставя възможност за поне два часа спорт седмично на повече от 6000 българи с интелектуални затруднения. По време на турнира в Плевен всеки, които желае, може да подкрепи изграждането на първото в страната стационарно игрище за боче, което ще даде възможност за успешното провеждане на националните турнири на Спешъл олимпикс, на които Плевен е домакин от 2005 г. Освен изграждането на боче игрище, проектът предвижда поставяне на пейки за зрители и съдийски места. Всеки, който иска да подкрепи изграждането на игрището, може да го направи на сайта на кампанията чрез SMS на единен дарителски номер, чрез онлайн дарение или чрез банков превод.

Спешъл Олимпикс – България е стартирал и промоционалната кампания „Сподели усещането” за набиране на средства за участие в европейските игри. Нужната сума е  32 000 лв., като до момента са събрани близо 10 000 лв.

боче

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...