Начало / Последни новини / Турнирът „Плевенска Панорама“ се превърна в национален празник на леката атлетика

Турнирът „Плевенска Панорама“ се превърна в национален празник на леката атлетика

Същински фурор предизвика второто издание на възстановения преди година турнир по лека атлетика в зала – „Плевенска Панорама“. Традицията от преди години е на път да се възобнови в най-авторитетното състезание по лека атлетика, провеждано извън пределите на София. Над 260 деца /родени 2007, 2008 и 2009 г./, момичета и момчета до 14 г. и 16 г., юноши и девойки младша възраст стартираха сега на закритата лекоатлетическа писта /до стадион „Плевен“/. Най-важното е, че всички са доволни от организацията и резултатите. Няма и контузени. С присъствието си проявата уважиха плевенския депутат Владислав Николов, кмета на Община Плевен – Георг Спартански, заместникът му Иван Кюлджийски, експерта за Плевен на Министерството на младежта и спорта – Атанас Кършев, директорът на Спортно училище „Георги Бенковски“ – Пламен Георгиев. Класиралите се на първите три места във всяка дисциплина бяха наградени с медали и сувенири Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Завършилите до 6-о място получиха грамоти.

Паралелно с чисто спортната проява, за гостите бе организирано безплатно посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

„Възстановяването на турнира „Плевенска Панорама“ ще остане за следващите поколения. Мисля че организацията ни беше на ниво и свършихме добра работа. Всичко премина феърплей, без претенции от 15-те клуба, като финалите в отделните дисциплини бяха заснети на видео. Благодарни сме на общинското ръководство, че ни уважи. Пристигнаха много състезатели, а това е добра реклама, както за леката атлетика в Плавен, така и за нашия град въобще. Още по-хубавото е, че дойдоха много родители. Надявам се доведат децата си в залата за да спортуват. Ако това се случи, ние треньорите ще имаме по-голям избор от деца за качествена селекция“, коментира Светослав Топузов, президент и треньор на плевенския СКЛА Феникс 2004. Именно той е инициатор и организатор за възраждането на турнира „Плевенска Панорама“. Опитният специалист, изградил шампиони като Тереза Маринова, Ивайло Русинов, Васил Гергов, Андриана Бънова, Даринка Йотова, Тодор Шопов, Здравко Димитров и други е наясно, че точно в такива състезания се забелязват бъдещите големи спортисти. По думите му това се е потвърдило и в това издание на този турнир.

„Турнирът „Плевенска Панорама“ се яви като контролно състезание, на база подготовката в периода септември – октомври. Това е и една от причините да участват най-добрите в отделните възрастови групи. За високата класа говори и факта, че победителите са от различни отбори. Добрите резултати са другия положителен момент. Те бяха постигнати в оспорвани битки. Това се отнася особено за хоризонталните скокове и бягането на 60 м. Силни резултати се получиха и на скок височина. При младшата възраст резултатите сега бяха по-добри в сравнение с миналата година. Това е предпоставка за още по-силно представяне на състезателите през зимата в зала „Асикс Арена“ /б.а. бившата зала „Фестивална”/ в София, където условията са доста по-добри, а участниците ще са във върхова спортна форма. Дотогава всеки ще анализира представянето си тук. В това състезание участваха и децата от СКЛА Феникс 2004, които тренират по програмата „Спорт за децата в свободното време“ на Министерството на младежта и спорта. За най-малките – родени 2007 г., 2008 г., 2009 г. турнира бе увертюра преди участието им в официално състезание“, каза Топузов.

Победители в отделните дисциплини

60 метра гладко бягане

До 14 години – Александра Янева /Варна/ и Мерт Хамдиев /Разград/

До 16 г. – Мартина Писачева /Пловдив/ и Цветан Георгиев /Плевен/

Младша възраст – Екатерина Фирсина /Варна/ и Михаил Гаргов /Варна/

Скок дължина

До 14 г. – Александра Коларова /Пловдив/

До 16 г. – Георги Николов /Плевен/

Младша възраст – Вероника Николова /Враца/ и Цветелин Кирилов /Плевен/

Скок височина

До 16 г. – Дияна Консулова /Велико Търново/

Младша възраст – Виктория Миланова /Плевен/

Тласкане на гюле

Младша възраст – Таня Кадиева /Русе/ и Даниел Кънчовски /Плевен/

60 метра гладко бягане за деца от Плевен

Родени 2007 г. – Йоана Костадинова и Калоян Цанев

Родени 2008 г. – Даная Стоянова и Томи Хаджийски

Родени 2009 г. – Теодора Симеонова и Йоан Орозов

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...