Акценти
Начало / Икономика / Тунел под река Дунав при Никопол?

Тунел под река Дунав при Никопол?

Дунав мост 2
Дунав мост 2 Снимка: интернет

Две са местата, където може да се построи тунел под река Дунав – при Никопол-Турну Мъгуреле и при Оряхово-Бекет. Това е мнението на фирма „Транспроект 2001“ – консултант, нает да проучи къде да бъде  изграден трети мост над граничната река, пише в-к „24 часа” . Това е скъпо начинание, пробивът под реката ще е по-скъп със 70 млн. евро, от моста, категорични са експерти. Затова тунелът под Дунав засега се оставя за по-добри времена.

Изграждането на нов мост над река Дунав ще струва между 200 и 270 млн. евро, показват проучванията на четири места, където може да се построи новото съоръжение. Във втория етап ще се конкретизира възможността за изграждане на жп линия и колко ще струва това. Четирите варианта са при Оряхово-Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе -Гюргево и Никопол – Турно Мъгуреле. Това е обяснил за „24 часа“ Елеан Гагов, експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На среща в Русе през месец юли Министерствата на регионалното развитие на България и Румъния са заявили, че са за повече мостове, които ще свързват едни от най-бедните региони и ще привлекат инвестиции и ще помогнат на местния бизнес, казва Гагов.

И Европейската комисия препоръчва да има повече връзки през Дунав.

Имаме желание и четирите моста да бъдат построени, казва експертът.

Консултантът е разработил по три варианта за свързване през реката за всяка двойка градове. Само за Силистра – Кълъраш вариантите са два.

За третия мост ще се търси европейско съфинансиране в следващия програмен период 2014-2020 г. Това обаче ще стане , след като се реши къде ще се строи той.

На въпрос кога ще бъде направен изборът, отговорът е – в обозримо бъдеще.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...