Акценти
Начало / Любопитно / Тунгуският метеорит предизвиква огромна експлозия в Сибир през 1908 г

Тунгуският метеорит предизвиква огромна експлозия в Сибир през 1908 г

Тунгуски метеорит

Тунгуският метеорит е предполагаемо тяло, паднало в района на река Подкаменная Тунгуска на територията на днешния Красноярски край, Русия, на 30 юли 1908 г. Предполага се, че най-вероятно е метеорно тяло или тяло с кометен произход.

Три дни преди събитието, като се започне от 27 юни 1908 г. в Европа, европейската част на Русия и Западен Сибир се наблюдават необичайни атмосферни явления: сребристи облаци, слънчево хало, ярко, светло небе по време на здрач. Северната част на небето е с червеникав оттенък, докато източната със зеленикав. Сутринта на 30 юни 1908 г. над централен Сибир прелетява огнено тяло със сферична до цилиндрична форма. Около 7:15 часа местно време то се взривява във въздуха. Неговата мощност се оценява на 10-40 мегатона тротилов еквивалент. Взривът става на височина 7-10 километра над Земята над незаселената тайга и е чут на разстояние от 800 километра от епицентъра. Взривната вълна е регистрирана от обсерватории на много места по света и в резултат на всичко това дърветата са повалени на площ от 2000 км², стъклата са избити в радиус от 200 километра от епицентъра и в течение на няколко дни над Сибир се наблюдава интензивно светене на небето. Наскоро след това започва магнитна буря, продължила 5 часа.

Поради слабият интерес към такива събития по онова време, първата експедиция изпратена в района е чак през 1927 година, като след нея следват и много други. Не са намерени обаче нито метеоритни отломки, нито ударен кратер.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...