Акценти
Начало / Култура / Тръстеник отново ще е домакин на Биенале на детската рисунка

Тръстеник отново ще е домакин на Биенале на детската рисунка

18-то национално Биенале на детската рисунка под наслов”Цветни мечти” ще се проведе в Тръстеник от  22 до 24 юни. Организатор на биеналето е Народно читалище ”Неофит Рилски-1872”-Тръстеник и ще се проведе под патронажа на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Проявата отдавна се превърна в традиция  за нашето читалище и с времето се доказа като школа за малките художници и техните ръководители, коментира Галя Кучева, секретар на читалището. Тя припомни, че основоположник на детския форум е Георги Ананиев – учител по рисуване и дългогодишен ръководител на кръжок по рисуване. Първото издание на биеналето е  през 1983г. След Ананиев щафетата поема Ани Малоселска – ръководител на Школата по изобразително изкуство при читалището.

За тазгодишното издание на биеналето са подадени за участие 160 рисунки от 24 селища от цялата страна. Компетентно жури класира 48 деца с първо място. Те ще имат възможност три дни да гостуват в Тръстеник. Първият ден  ще съвпадне с последния на Общинската декада на културата и изкуството в града. По програма участниците в биеналето ще бъдат посрещнати с концерт и ще присъстват на официалното откриване на изложбата на отличените творби. На втория ден ще бъде организиран пленер по рисуване на брега на р.Дунав. Паралелно с него ще бъде проведена методична среща с участието на всички 24 ръководители. С творбите, създадени по време на пленера, вечерта ще бъде подредена изложба  пред читалището.

След което ще има концерт на читалищни колективи. По време на концерта кметът Поля Цоновска ще връчи грамотите на участниците в биеналето.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...