Начало / Икономика / Трудови инспектори проверяват как се работи в жегите

Трудови инспектори проверяват как се работи в жегите

От Инспекция по труда – Плевен са започнали проверки за спазване на изискванията за допустими температури на работното място. Проверките са заради продължителните жеги.

Според нормативната уредба при работа в затворени помещения е допустимо температурата да е до 25-26 градуса, като се допуска и до 28 градуса, когато не се извършва  тежък физически труд, обясни Борис Петков, директор на Инспекцията по труда в Плевен. В помещения с високо топлинно натоварване е допустимо температурата да достига до 31-33 градуса.

При работа на открито, предимно в строителството, работодателите трябва да приложат организационни мерки, като плаващо работно време, за да се избегне престой навън в най-горещите часове на деня. При работа на открито и в помещения с високо топлинно натоварване трябва да се осигуряват климатизирани помещения за отдих на работниците, да се осигурява достатъчно вода.

От началото на лятото в Инспекцията по труда са постъпили само три сигнала за повишени температури в помещения. Извършени са проверки и работодателите са взели мерки за подобряване на микроклимата, обясни Петков.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...