Акценти
Начало / Икономика / Трудовите инспектори започват системни проверки в селското стопанство

Трудовите инспектори започват системни проверки в селското стопанство

Кампания за периодични проверки за спазване на условията на труд и на трудовото законодателство в селското стопанство започват от Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен. Това информира на среща с журналисти днес директорът на инспекцията Борис Петков.

Той обясни, че кампанията ще протече в две части – информационна и инспекционна.  „Целта е не да санкционираме, а да помогнем на селскостопанските производители да спазват трудовото законодателство. Затова ще проведем срещи с тях, на които ще им разясним какво ще се проверява и какви изисквания трябва да бъдат спазени от тях”, посочи Петков. Той допълни, че в Инспекцията по труда разполагат с информационни материали, разработени по европейски проект. Това са два практически инструмента – за добри практики и оценка на риска, които са достъпни за работодателите и на сайта на Главна инспекция по труда. На място в плевенската инспекция ще се провеждат ежедневни тематични  консултации по въпросите на безопасността на труда в селското стопанство. Ще се предоставят  информационни материали за безопасна работа със селскостопанската техника, с препарати за растителна защита и други. Подготвили сме и  примерни въпросници за самоконтрол, по които работодателите и отговорниците по безопасност на труда могат да контролират предприятията, каза Борис Петков.

Инспекционната кампания в селското стопанство ще продължи до края на месец октомври, когато се очаква да приключат дейностите на полето с прибирането на реколтата. Особено безкомпромисни инспекторите ще бъдат по отношение наемането на работници без трудов договор, предупреди Борис Петков.

Глобите за работодател, наел работници без договор, е от 1 500 до 15 000 лв.

Борис Петков посочи, че селското стопанство е със сравнително малък на брой трудови злополуки, но заради спецификата – работа с необезопасени машини, са тежки. През миналата година трудовите злополуки в този сектор в област Плевен са под 5. Общо броят на трудовите злополуки, регистрирани в областта през 2015 г. са 83, като от тях 5 са със смъртен случай.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...