Акценти
Начало / Икономика / Три фирми със златни медали от конкурса „Отливка на годината”

Три фирми със златни медали от конкурса „Отливка на годината”

Победителите в националния конкурс „Отливка на годината” – три фирми от Ловеч, Враца и София, получиха днес златните си медали  при откриването на XXIII Международна научно техническа конференция „Металолеене 2016” в Плевен.

За трета поредна година градът ни е домакин на международния форум, който дава среща на науката с практиката в областта на леярството.

В конференцията, която беше открита днес и ще продължи и утре, участват представители на леярски предприятия и учени в областта на металолеенето от България, Македония, Словения, Хърватска, Италия, Франция, Турция, Гърция, Дания, Чехия, Русия, Китай и Украйна.

Ще бъдат представени 22 научни доклада и 5 презентации на фирми, в които ще бъдат разгледани най-новите постижения на науката и техниката в областта на леярското производство.

В съпътстваща изложба на отливки, материали и услуги, се представят 10 фирми от България и чужбина.

020проф. Димитър Ставрев

Преди официалното откриване на форума проф.дтн Димитър Ставрев – председател на Международния програмен комитет на конференцията и член на УС на Научно-техническия съюз по машиностроене в среща с журналисти очерта основните проблеми, които стоят пред металолеенето в нашата страна. На първо място той постави неглижирането на проблема с подготовката на кадри за тази сфера на икономиката, а друг сериозен проблем е липсата на интерес от страна на инвеститорите. За съжаление през последните 25 години страната ни отстъпи водещи позиции в тази област, изтъкна проф. Ставрев.

022металолеене 2016

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...