Акценти
Начало / Образование / Три пълни шестици на изпита по математика след 7клас, по БЕЛ – нито една

Три пълни шестици на изпита по математика след 7клас, по БЕЛ – нито една

Днес в 13.30 часа, близо четири часа по-рано от предварително обявения час, в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен бяха изнесени резултатите от външното оценяване след 7-ми клас по български език и илитература и по математика.

И тази година пълни шестици има само по математика – три на брой. Общо отлични оценки са изкарали 38 от явилите се на този изпит. Двойките по математика са 667. За сравнение миналата година пълните шестици по математика са били 5, а двойките със 100 по-малко.

По български език и илитература с оценка слаб са 416 от явилите се на този изпит ученици. Отличните оценки са 95 – близо три пъти повече от тези по математика, но няма нито една пълна шестица.

Средният успех от тазгодишния изпит по математика е 3.31, а по БЕЛ – 3.82, съобщи Снежана Георгиева, председател на областната комисия за прием на учениците след 7 клас. Общо на изпитите за външно оценяване в област Плевен са участвали 2 174 ученици. На изпит по БЕЛ не са се явили 15 ученици, а изпита по математика са пропуснали 14.

До участие в класиране за училища с прием след 7-ми клас ще се допускат само ученици, които и на двата приемни изпита са изкарали оценки, различни от слаб 2, уточни Снежана Георгиева.

Учениците, които които ще кандидатстват след завършен 7-ми клас, от 17 до 21 юни могат да подадат документи за участие в класирането в определените за това училища-гнезда.

В Плевен документи ще се приемат в зала „Орион” на ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, която се намира на ул. „Сан Стефано”30. Там ще се приемат документите и на ученици, които кандидатстват от други области за училища в нашия регион. Такива училища гнезда има във всяка община.

В община Белене документи ще се приемат в ПГ по ядрена енергетика.

В община Никопол – СОУ „Христо Ботев”.

В община Левски – СОУ „Крум Попов” – гр. Левски

В община Пордим – СОУ „Св.св. Кирил и Методий”.

В община Гулянци – СОУ „Христо Смирненски”.

В община Долна Митрополия – СОУ „Евлоги Георгиев” в Тръстеник.

В община Долни Дъбник –  НУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Долни Дъбник, ул. „Васил Левски“ № 30 (в централната сграда на училището

В община Кнежа – ПГ по земеделие „Стефан Цанов” – гр. Кнежа

В община Искър – СОУ „Христо Смирненски”.

В община Червен бряг – ПГ по механоелектротехника „Девети май”.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...