Акценти
Начало / Здравеопазване / Три начина да успокоим сърдечния си ритъм, които са доказани от науката

Три начина да успокоим сърдечния си ритъм, които са доказани от науката

Работа. Стрес. Коронавирус. Държавата работи в извънреден режим. Карантина. Някои от тези стресови фактори са част от нашето ежедневие. За другите пък доскоро не се и бяхме замисляли, че могат да станат част от заобикалящата ни действителност. За добро или лошо, обаче, те вече са факт. Ние трябва да се научим да живеем с тях, пазейки здравето си и това на околните. 

А нищо не кара сърцето да препуска устремено, както влюбването и усещането за остър панически стрес. Първото се асоциира предимно с положителни емоции и освобождаването на допамин и серотонин в мозъка. Това са хормоните на щастието, които ни карат да се чувстваме добре и да се радваме на живота. Те повдигат нашия имунитет. Хармонизират дейността на сърцето. 

Стресът, обаче, задейства много „стар“ механизъм дълбоко в нас. Той стимулира мозъка да освобождавта т. нар. хормони за справяне с пряката опасност над живота. Това са адреналин, норадреналин и кортизол. Тяхното предназначение е да засилят нашата сетивност, карайки ни да реагираме бързо. Те ни помагат да се справим в напрегнати ситуации. 

Но всичко има своята положителна и отрицателна страна. За да могат тялото и мозъкът да реагират по-адекватно на стресора, сърдечната и метаболитната дейност се забързват. Телесната температура се покачва, а сърцето започва да изпомпва повече кръв. Стените на кръвоносните съдове се износват, което води до повишен риск от инсулт и инфаркт. 

А сега нека научим и три натурални начина за успокояване на сърдечния ритъм!

 Кое определя скоростта и ритмиката на сърцето? 

Стойностите на сърдечния ви ритъм дават представа за цялостното ви здраве. Следейки редовно за техните показатели, можете да откриете потенциални проблеми и рискове. Може да мислите, че сърцето ви тиктака, подобно на квантов часовник. Но честотата му варира през различните части на деня. Това зависи от ситуациите, на които сте изложени в ежедневието си.

Затова и много хора избират да се обърнат към продуктите, получени в резултат от напредването на съвременната наука и медицина. А те все по-често разчита на билкови и природни екстракти, за да ни помогне да постигнем сърдечен баланс.

Нашият сърдечен се забързва, когато спортуваме или сме подложени на стресови ситуации. Забавя се, когато сме спокойни или седим неподвижно. Последното е известно още и като ‘фаза на покой’ на тялото. Влизаме в нея и докато спим.

Ако усетите, че честотата на сърдечния ви ритъм се покачва, направете следното:

  • Уверете се, че седите удобно и около вас е прохладно. Високите температури и степен на влажност на въздуха могат да увеличат притока на кръв и сърдечната честота.
  • Емоционалното баланс също е важен за сърдечната честота. Бавното, премерено дишане може да ви помогне да бъдете в хармония със себе си и околните.
  • Ако преминавате от седнало в изправено положение, уверете се, че се издигате бавно. Ако го направите твърде бързо, може да се стигне до замайване и да увеличите сърдечната си честота. 

А ето и 3 бързи естествени начина да имате по-здраво сърце:

#1. Намалете Стреса! 

Колкото по-високо е нивото на стрес, толкова по-високи са сърдечните честоти. За много хора, прекомерното напрежение може да доведе до хронична депресия. Може би се опитвате да по-добър баланс между работата и семейството, но никога не ви стига времето, за да го осъществите. Бърз и прост начин да започнете да се освобождавате от стреса е като всеки ден имате период без мобилен телефон и други електронни устройства. Това освобождава графика ви. А и ви прави по-продуктивни. Дава ви възможност да разсеете ума си и да преприоритизирате задачите си. Можете да се обърнете и към йога и медитация, за да редуцирате стреса. А също и към натурално средство, като капките HeartTonic.

#2. Старайте се да вдишвате дълбоко и бавно!

Друг бърз и лесен начин за намаляване на сърдечната честота е да практикувате внимателни дихателни упражнения. Вдишайте бавно в продължение на 5 секунди и след това издишайте бавно за 15 секунди. Опитайте да отделите по 5 минути за това всеки ден или всеки път, когато усетите, че сте стресирани. 

#3. Консумирайте повече риба, богата на Омега-3! 

Подобно на редовните физически упражнения, поддържането на здравословна диета е полезно за всеки от нас по много причини. От една страна, включването на повече морски деликатеси и изделия, богати на полезни мастни киселини, е свързано с по-ниска сърдечна естота в покой, показва проучване на Американската сърдечна асоциация.

Радвайте се повече на живота! 

Всеки път, когато се усмихнем, или почувстваме искрено щастливи, ние работим в посока на своето по-добро здраве. То носи спокойствие и балансира работата на сърдечно-съдовата система. По-високата концентрация на допамин и серотонин в мозъка пък стимулират и високите нива на имунна защита.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...