Акценти
Начало / Спорт / Три медала за плевенчани от шахматния фестивал „Надеждите на света”

Три медала за плевенчани от шахматния фестивал „Надеждите на света”

Състезателите на СКШ „Плевен 21″ Валентин Митев и Дарио Дерешки спечелиха златни медали  в своите възрастови групи на 10-ия юбилеен международен фестивал “ Надеждите на света“, който се проведе от 23 юни до 3 юли в курорта „Св. Константин и Елена”. Тяхната съотборничка Кристина Апулчева  извоюва второто място и се окичи със сребро при 8 годишните момичета. Състезатели на плевенския клуб спечелиха още две четвърти и едно пето място.

Десетото издание на фестивала събра рекорден брой участници от България, Русия, Румъния и Обединени Арабски Емирства. Близо 80 млади шахматисти в четири отделни турнира се бореха за шампионските звания и атрактивните награди, разказа Христинка Илиева, треньор в СКШ „Плевен 21”.  Надпреварата бе на класически шах и се проведе в 9 кръга по Швейцарска система.Успешно представилите се състезатели ще могат да повишат и своя международен рейтинг.
Турнирът е заключителната част от мащабна шахматна програма, организирана от ШК „Веселин Топалов 2006″ Варна със съдействието на шахматните клубове Шумен“, „Плевен 21“, „Виктори“ Благоевград и „Пловдив“. В тези пет  български града през последната година се проведе шахматна верига от пет ежемесечни турнира „Млад гросмайстор“. 16 от най-добре представилите се деца от всеки град се явиха през май на финалната надпревара „Надеждите на България“ в Трявна. От там заелите първите 4 места от всяка възрастова група- до 8, 10, 12 и 16 години бяха гости на организаторите на ученическия фестивал „Надеждите на света“.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...