Акценти
Начало / Култура / Три дни „Плевен пее и танцува” на фолклорен фестивал през септември

Три дни „Плевен пее и танцува” на фолклорен фестивал през септември

Плевен фонтанът

За първа година в града ни ще се проведе Международният фолклорен фестивал „Плевен пее и танцува”. През септември Плевен ще стане център за среща на далечни и непознати култури, на младостта и таланта, на приятелството и любовта към музикално–песенния и танцов фолклор. Фестивалът „Плевен пее и танцува” ще се проведе в рамките на 3 дни от 4 до 6 септември.
Той се организира от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен със съдействието на Община Плевен и ще протече под патронажа на кмета на град Плевен проф. д-р Димитър Стойков.
Международният фолклорен фестивал „Плевен пее и танцува” има за цел да развива културния обмен между народите и етносите, да популяризира българския фолклор, да съхранява, развива и представя оригиналните автентични танци и да запазва многообразието на световното културно наследство. В него участие могат да вземат танцови и фолклорни ансамбли /непрофесионалисти/ от побратимените на Плевен градове и по един ансамбъл от шестте етнографски области на България.
Фестивалът има конкурсен характер, а в него могат да участват танцови ансамбли за автентичен фолклор, които представят националните си танци. Българските състави представят два танца, като единият задължително е от района, от който идва съставът.
Организаторите предвиждат и дефиле на участниците преди откриването на фестивала. Самите концертни изяви ще се осъществяват на открито през деня в парк „Кайлъка”, кв. ”Сторгозия” и кв. „Дружба”, а вечер – на площад „Възраждане”, в Панорама МОЛ и ДКТ „Иван Радоев”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...