Акценти
Начало / Здравеопазване / Три дни безплатно ще измерват кръвна захар в УМБАЛ – Плевен

Три дни безплатно ще измерват кръвна захар в УМБАЛ – Плевен

УМБАЛ - Плевен 

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен  организира Дни на открити врати.

Кампанията се осъществява с подкрепата на изпълнителния директор Университетската болница д-р Наташа Манева и под патронажа на кмета на Община Плевен – проф. д-р Димитър Стойков.

В рамките на инициативата в три поредни дни от 11 до 14 ноември в Клиниката по ендокринология ще бъдат проведени безплатни  измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин,  телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и ще бъдат давани индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.

Мотото на инициативата е „Профилактиката има ключово значение”. Затова  Клиниката по ендокринология отваря своите врати и за изследване на лицата  без диабет. Специално внимание ще се отдели на лицата с висок риск за възникване на диабет или такива с известни преддиабетни  състояния, както и родственици по първа и втора линия с диабет, лица над 45 години, жени с диагностициран през бременността гестационен диабет или жени родили деца с тегло над 4500 грама.

В рамките на кампанията в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология ще бъдат изнесени последователно три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен  диабет” „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения”   и „Практически насоки в лечението на диабетно болните”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...