Акценти
Начало / Култура / Трио „Арденца”  и Константин Илиевски тази вечер на плевенска сцена

Трио „Арденца”  и Константин Илиевски тази вечер на плевенска сцена

Плевенска филхармония и солистите от трио „Арденца” ще излязат тази вечер на сцената на зала „Катя Попова” за концерт под диригентството на Константин Илиевски. В програмата:  Увертюра „Крал Стефан“ от Бетовен,  Концерт за цигулка, пиано и виолончело от Бетовен  и Симфония N1 на Брамс.

Трио „Арденца“ е резултат от дългогодишното творческо сътрудничество между пианистката Даниела Дикова и американския ѝ колега – челиста Джефри Дийн, и желанието им да върнат към живот през 2004 г. ярки образци на българския авангард. През 2005 към състава се присъединява цигуларката Галина Койчева, с която се оформя и името на триото. Увлечението на трио „Арденца“ по българската класика се реализира в рядко изпълняваното поради техническа трудност клавирно трио от П. Владигеров, за което музикантите са наградени с „Кристална лира 2009 г.“ за високи творчески постижения в камерната музика. Голяма част от репертоара на триото е съставен от творби с първо изпълнение в България, а други са поръчани и написани специално за него. Репертоарът на трио „Арденца“ обхваща разнородни стилове и епохи, но най-вече шедьоврите на камерната музика от 19., 20. и 21. век. От 2014 г. член на трио „Арденца“ е виолончелистът Константин Евтимов.

12524062_Констатнит Илиевски

Константин Илиевски е роден през 1979 г. в семейството на музиканти. Започва музикалното си образование на 5-годишна възраст в НМУ “Любомир Пипков”, по-късно продължава обучението си в Консерваторията в Братислава, след което завършва и Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 1996 г. едва 17-годишен основава в словашката столица Международен младежки камерен оркестър. През ноември 2007 г. дебютира с грандиозен успех в Златната зала на Виенската Музикферайн с камерен оркестър “Wiener Concert-Verein”. Константин Илиевски е основател и музикален директор на “Симфониета дел Арте”, чийто членове са музиканти от всички континенти. Пише и филмова музика, за която е отличен с няколко награди от международни филмови фестивали в България.

Концертът на трио „Арденца”, Плевенска филхармония под диригентството на Константин Илиевски е тази вечер от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...