Акценти
Начало / Образование / Трима учители от Плевен с награда гражданска инициатива за изявен учител

Трима учители от Плевен с награда гражданска инициатива за изявен учител

Трима преподаватели от плевенски училища са сред призьорите на гражданската инициатива Teaching alpha (Преподаване на поколение Алфа), която имаше за цел да награди най-изявените учители в страната. От над 100 номинации от цялата страна са подбрани 13 финалисти,  от които трима от Плевен, научихме от Петя Василева, управител на фондация „Родова памет”, инициатор на проекта. Те са били интервюирани от членовете на екипа на Teaching alpha и на база обсъждането на тези интервюта, са откроени най-нестандарните, иновативните и ангажиращи вниманието и съзнанието на учениците преподаватели.

Проектът „Тийчинг алфа” е породен от всеобщото мнение, че образователната система в България не е на необходимото ниво и една от основните причини е голямата промяна в манталитета на учениците. „Вече на хоризонта се задава ново поколение, алфа, което скоро ще влезе в класните стаи и системата отново няма да е готова за него. За да намалим този риск, ние започваме да търсим учителите, които са осъзнали, че трябва да дават нещо ново на процеса с цел да постигат по-добри резултати”, обясни при старта на проекта Петя Василева.

Според създателите на проекта учителите не са мотивирани да прилагат нови методи, а уроците минават скучно и вяло. За задълбочаване на проблема допринася и факта, че наградите, връчвани от Министерството на образованието и общините са предимно морални. Затова проектът „Тийчинг алфа”, зад който застават млади хора с финансови възможности, подплатява наградите си със значително материално стимулиране.

„Идеята е учителите да усетят, че обществото признава усилията им и е готово да ги награди. От друга страна това е възможност да се споделят добрите практики. А номинациите ще дадат възможност да се отличат най-достойните от достойните”, каза Петя Василева.

Победителите ще бъдат обявени официално в първия учебен ден, а Петя Василева лично ще връчи една от наградите в Плевен, която е за учител от математическа гимназия „Гео Милев”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...