Начало / Любопитно / Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник днес

Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник днес

За седма поредна година жителите на плевенското село Горни Дъбник отбелязаха по стар стил Йордановден. По традиция ритуалът по хвърлянето на богоявленския кръст започна на площада на селото под звуците на духовата музика. След отслужване на Богоявленска литургия в местната църква, хората се отправиха отправиха към Ручина бара в района на „Старата чешма“. Там свещеникът освети водата, след което хвърли кръста в ледените води.

Трима бяха претендентите, които се осмелиха да скочат в ледената река – Румен Горанов, Даниел Василев и Радослав Исаев. Най-ловък се оказа Румен Горанов, който не за първа година хваща кръста на Богоявление в Горни Дъбник. След това той върна специално изработения за Йордановден кръст от Иван Чапаев  на отец Милен, който го благослови за здраве. Кметът на селото Николинка Горанова, пък връчи на победителя традиционната награда от 50 лв. и бутилка с уиски. След това жителите си наляха от светената вода за здраве и се отправиха към площада, където се проведе надиграване.

DSC00807Горни Дъбник - Богоявление

Празникът продължи с много веселба и добро настроение въпреки ниските температури. За всички, които участваха в надиграването, имаше и награди, които връчи кметът на Горни Дъбник – Николина Горанова.

DSC00861горни дъбник

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...