Акценти
Начало / Култура / Трима виртуози потопиха плевенчани в ритъма на джаза (снимки)

Трима виртуози потопиха плевенчани в ритъма на джаза (снимки)

Невероятната музика на трима джаз музиканти изпълни централната част на Плевен снощи. Един от най-известните соло саксофонисти, свирил в групата на Рей Чарлз – Крег Бейли, гостува в Града на Панорамата, заедно с още двама не по-малко популярни виртуози – гъркът Костас Магинас и пловдивчанинът Петър Салчев.

Концертът, организиран от Община Плевен и Арт център – Плевен, събра любителите на джаз музиката край откритата сцена на Каскадата. На нея роденият в Синсинати Крег Бейли, спечели аплодисментите на плевенчани.

Това е второто посещение на Крег Бейли в България. За първи път той свири в София с Милчо Левиев за открит урок. Сега е по покана на Петър Салчев, който изрази радостта си, че са посетили такива хубави места като Албена, Добрич, Бургас, Варна, а сега са в Плевен, където е последният концерт от турнето.

Крег Бейли

Крег Бейли работи с Рей Чарлз през последните 16 години от живота на известния музикант, като ръководи оркестъра му, но е и близък негов приятел. За Рей Чарлз саксофонистът сподели, че той е бил негов баща, шеф и учител. За плевенските медии Крег Бейли разказа още, че тук се чувства като в собствения си дом в Ню Йорк, а не като в България. „В Плевен виждам нещо страхотно – атмосферата е невероятна. Както ме посрещат мен, така свиря. Както ми дават, така давам и аз“, каза още музикантът. „Единственото, което искам да направя, пътувайки навсякъде по света, е да представя музика от сърцето си. Ще свиря до последния си дъх. Тази музика ме кара да се чувствам като артист-художник, боравещ с висши звуци и цветове и ме прави все по-щастлив“, не скри Бейли.

джаз концерт

На сцената редом до саксофониста бяха другите двама членове на триото, които също са от световна величина. Костас Магинас е изучавал китара в Бостън и в годините има съвместни участия с редица известни американски музиканти. Той работи от дълги години и с Петър Салчев, като имат редица съвместни проекти заедно. Пловдивчанинът е познат като брилянтен джазмен с любов към експериментите. Завършва Музикалнaтa академия „Панчо Владигеров” в София и печели стипендия за Бостънската консерватория. Изнасял е концерти в Германия, Австрия, Дания, САЩ, Гърция и Румъния.

джаз концерт 2

джаз концерт 3

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...