Акценти
Начало / Общество / Трети март ни завещава да бъдем единни в отстояване на националните идеи

Трети март ни завещава да бъдем единни в отстояване на националните идеи

Днес повече от всичко ни е нужна онази съзидателна вяра в свободата, за която Ботев казва, че е всесилна, за да бъдем достойни наследници на героите, дали живота си, за да я има България днес. Тези думи прозвучаха в тържественото словото на кмета на Плевен доц. Димитър Стойков по повод 134 години от Освобождението на България.

По традиция церемонията по отбелязването на Националния празник на България – Трети март, започна с вдигане на националния флаг и отслужване на литургия в памет на загиналите в битките за Освобождението.

„Именно подвигът на борците за свобода е историческият факт, който ни определя в многообразното семейство на обединена Европа днес. Трети март възражда спомена на славното минало, начертано от бащите на нацията – Аспарух, Крум, Симеон Велики, Асен, Петър, Калоян и всички достойни владетели на една от най-старите държави в Европа – България. Минало, което формира националното ни съзнание и самочувствие, правейки ни горди и уникални в глобализиращия се свят”, каза още в словото си кметът.

В обръщението си към стотиците плевенчани, дошли на площада по повод Националния празник, областният управител Иван Новкиришки акцентира, че пътят към свободата минава през окървавени въстания и завери, през Батак и Вола, Плевен и Шипка, през сълзите на много майки. „Да бъдем единни при отстояване на посланията и идеите, завещани ни от героите, защото единението е гаранция за успех при преодоляването на трудностите”, завърши словото си областният управител .

За тържествата по повод Трети март в Плевен бяха консулите на Румъния и Русия  в България, министърът на транспорта Ивайло Московски, социалният министър Тотю Младенов, депутати, общински съветници.

Поздравителни адреси изпратиха министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката Трайчо Трайков, администрацията на Ростов на Дон, посолството на Украйна в България, бригаден генерал Владимир Буров – командир на V Механизирана бригада.

Десетки венци и цветя бяха поднесени пред вечния огън на Мавзолея. Официални лица и граждани склониха глави в почит към загиналите за Освобождението на България.

Тържественият ден по повод Националният празник продължи с голям концерт в Драматичен театър „Иван Радоев”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...