Акценти
Начало / Последни новини / Треньорката на ФК Мизия /Кнежа/: Когато за първи път събирах отборите си ме посрещаха с насмешка

Треньорката на ФК Мизия /Кнежа/: Когато за първи път събирах отборите си ме посрещаха с насмешка

Футболен клуб Мизия – 2005 /Кнежа/ взе революционно решение, назначавайки за старши треньор на мъжкия тим жена – Ива Найденова-Данчева. 30-годишната дама, която е и член на Управителния съвет на ФК е амбицирана да докаже, че избора на колегите й в ръководството не е плод на емоция и гол местен патриотизъм. За целта най-удачно би било да проследим нейния път на развитие до поверения й сега пост. Найденова-Данчева разказва …

За първия й допир с футбола, който я пленява завинаги

Заедно със сестра ми Корнелия, която е 4 години по-голяма от мен започнахме да тренираме конен спорт. После тя предпочете футбола и аз я последвах. Като състезател сестра ми постигна успехи – беше 10 години /2000-2010/ вратар на националния отбор на България. Сега е преподавател в НСА. Взех решение да остана във футбола. През 2009 година завърших НСА с първа специалност треньор по футбол. След това добавих и втора – учител по физическо възпитание и спорт. Придобих и магистърска степен. Учител съм в ОУ „Отец Паисий“ в Кнежа. Кариерата си на треньор стартирах през 2009-а. Селектирах и в продължение на 2 години водих отбора на юношите старша възраст на Мизия /Кнежа/. През 2011-а заминах за Кипър, където работих във фитнес-център в Никозия за професионална подготовка на висококвалифицирани спортисти. Фитнесът е собственост на Никос Андронику – треньор по футбол с лиценз УЕФА “ПРО”, водил е почти всички отбори от елитната лига на Кипър. В момента е селекционер на националния атбор на Кипър за юноши до 19 години. В центъра подготвяхме националния тим на Кипър по баскетбол, футболистите на Апоел /Никозия/ и други елитни спортисти на страната. След 2 години прекъснах за да родя и гледам дъщеря си. През сезон 2015-2016 бях треньор на подготвителната група, децата и юношите младша възраст на Торпедо /Борован/. От началото на настоящия сезон се завърнах в Мизия /Кнежа/ начело на юношите старша възраст, с които станахме есенни първенци в Ловешката междуобластна група /в нея се състезават отбори от областите Велико Търново, Плевен, Габрово и Ловеч/.

За отношението на колегите й към нея – жената футболен треньор

При обучението в НСА не съм срещала проблеми с мъжете-колеги. Напротив, насърчавали са ме да се развивам. Благодарна съм за това най-вече на шефа на треньорската школа проф.Лъчезар Димитров. Но като започнах работа навсякъде в началото не ме приемаха на сериозно – в Кнежа, Борован и Кипър. Когато за първи път събирах отборите си ме посрещаха с насмешка, смятайки, че не разбирам от футбол. Постепенно в хода на работата се уверяваха, че не е така и вече започваха да тренират сериозно.

През миналата есен отборът ми изигра 9 мача – 8 победи и 1 равен. Само треньора на Трявна, които бихме с 4:2 дойде да ме поздрави. Никой от останалите колеги не го направи. Съдиите вече свикнаха и се отнасят нормално с мен. Но от щаба на съперника все още не. Преди мачовете идват и поздравяват нашия домакин Димитър Драшански, мислейки си, че аз съм на мача само като зрител. Това не ме притеснява, защото доказвам знанията си с резултати. Най-важното за мен е моите футболисти да тренират качествено и да ме уважават.

За предстоящия си пореден треньорски дебют

Договорът на предишния старши треньор Ивайло Петков изтече. Той свърши добра работа. Не подновихме отношенията с него за да спестим финансови средства. Въобще не мисля да съм само фигурант в мъжкия отбор. Имам потенциал за помогна. Трябва да запазим постигнатото класиране /12 място/ и при възможност да се изкачим по-нагоре. В по-дългосрочен план трябва да налагаме юноши от детско-юношеската школа на Мизия в мъжкия състав. Воденият от мен тим на старшата възраст показа с представянето си, че има потенциал. Тези момчета заслужават поетапно да им се даде шанс. Но като цяло всички в клуба трябва да развиваме школата. В момента имаме 71 картотекирани подрастващи във всички гарнитури – Футбол 5, 7, 9, 11, деца и юноши старша. Нямаме само юноши младша.

За бъдещето на ФК Мизия /Кнежа/

Да привличаме децата във футбола, където да ги възпитаваме и развиваме. Те са бъдещето. В Кипър са доста по-напред от нас в това отношение. Там още на 6 години децата са във фитнеса и родителите идват и плащат по 100 евро за да тренират. Друг приоритет е модернизирането на базата ни. Чрез европроекти кандидатстваме за финансиране. Разбира се общинското ръководство и местния бизнес помагат на клуба с каквото могат. Като цяло целта е да запазим това, което имаме в момента и постепенно да надграждаме.

За отношението на съпруга й към нейните изяви

Той е обикновен човек, който въобще не е фен на футбола и спорта. Мисля че това е положително, защото няма спорове вкъщи. Той се радва на моите успехи и смята, че треньорството е мое хоби. За мен обаче това е моята професия.

За футболните идоли

Харесвам стила и отношението към играта на италианеца Дженаро Гатузо и французина Зинедин Зидан, когато бяха активни футболисти. От треньорите се възхищавам на Жозе Моуриньо. Любимите ми отбори са Милан /Италия/ и германския Байерн /Мюнхен/.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...