Акценти
Начало / Общество / Трайно безработни жени в селата намериха работа чрез фонд „Читалища”

Трайно безработни жени в селата намериха работа чрез фонд „Читалища”

фонд читалища

24 безработни жени в работоспособна възраст, живеещи в селата, получиха възможност да започнат работа чрез проект на Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища”. В рамките на проекта „Професионална квалификация и преквалификация на безработни лица от селските общности” 21 безработни жени на възраст основно около 50 години и трима мъже  са обучени за социални асистенти на възрастни хора.За него те са получили удостоверение за завършена професионална квалификация, която им дава шанс да си потърсят работа и в други страни на Европа, обясни днес на пресконференция Даниела Димитрова, директор на фонд „Читалища”.

Всички, завършили успешно квалификационния курс, в момента работят като социални асистенти на възрастни хора в селата на община Долна Митрополия и община Плевен. По проект фонд „Читалища”, като техен работодател, покрива тримесечния им стаж. За този период те получават минималната работна заплата, а преди това са им изплатени по 8 лв. на ден за времето на обучение, като са покрити и пътните им разходи, обясни още Димитрова.Тя подчерта, че с този проект са помогнали на жителите на най-малките населени места да излязат от тежката социална изолация и да получат шанс за трудови доходи и успешна интеграция.

Проектът, който е започнал на 1 март 2013 г., приключва в края на месец февруари тази година. От Фонд „Читалища” заявиха, че това ще е последната им партньорска работа с Агенцията по заетостта. „За съжаление Агенцията не е добър партньор, комуникацията е изключително затруднена и затова се отказваме да работим заедно”, обясни Даниела Димитрова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...