Акценти
Начало / Любопитно / Традицията да украсим коледна елха или какво още не знаем за нея

Традицията да украсим коледна елха или какво още не знаем за нея

Несъмнено коледната елха е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Броени дни преди самия празник ви предлагаме няколко любопитни факта около възникването на традицията за украсяване на вечнозелено иглолистно дърво. Назад във времето нещата са стояли малко по-различно от сега. Преди Коледа дървото се е отсичало, внасяло в дома и украсявало с разноцветни орнаменти и лакомства. Сега популярни са изкуствените коледни елхи, както и живите дръвчета, които могат да бъдат засадени през пролетта. В отделни случаи само се украсяват големи улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани.
Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. И именно затова те са сред най-значителните части от празничния обред.

IMG_5674коледна елха-плевен
Постепенно украсите на елхата стават по-богати, коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки. Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният, но популярни са и зеленото, сребристото и пурпурното.

коледна елха
Ето и какво показва справка за обичаите по света, свързани с коледната елха. За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните й вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци. В Швеция пък елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците. Вместо елха, виетнамците пък украсяват клоните на прасковата, а в страните от Латинска Америка коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.

коледна елха
В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България. Тя е не само коледно, а и новогодишно дръвче. В бившия СССР през 1920-те години елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.

коледни елхи

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...