Акценти
Начало / Общество / Традиционен курбан направиха в Къртожабене

Традиционен курбан направиха в Къртожабене

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Курбан за здраве раздадоха в плевенското село Къртожабене по повод 15 години от голямото наводнение, причинено от придошлата река Чернелка. Този курбан, отслужван на 25 април,  е станал вече традиционен за селото и се е превърнал в своеобразен празник за местните.  Тази година той беше уважен от народния представител Владислав Николов и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

„Събрали сме се, за да си спомним 25 април 2000 г., когато река Чернелка излезе от коритото си, потопи къщи и улици, отнесе домашни животни. Надяваме се това вече никога да не се случва, затова по традиция правим курбан, на който се събира цялото село. Нека така да се събираме и занапред”,  каза кметският наместник Борис Влахлийски.

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков подчерта, че Общината се грижи за жителите на село Къртожабене, както се грижи и за всички населени места. „Общината ремонтира пътя Плевен – Къртожабене, като вложи 32 000 лева за това. Довършен е и параклисът в селото, една мечта на хората от селото от години, и за който тази година бяха отпуснати 17 000 лв. Сега поемам обещанието за още 3000 лв., необходими за иконостаса в параклиса.”, заяви  кметът на Плевен.

Отец Петко освети курбана и пожела на жителите на село Къртожабене здраве, спокойствие и да се събират – да работят и да празнуват заедно.

Празникът бе съпроводен от благотворителна изложба-базар на Арт-школа „Колорит” Плевен с рисувано стъкло и керамика – жаби – символ на селото.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...