Акценти
Начало / Общество / Традиционен курбан за здраве и плодородие събра жителите на Тученица

Традиционен курбан за здраве и плодородие събра жителите на Тученица

За поредна година в плевенското село Тученица беше отслужен курбан за здраве и плодородие. Инициативата е на кмета на селото Наталия Тодорова, която посрещна гостите си на площада в селото в петък вечер. Гост на празника бе и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

В началото на празничната вечер с приветствие към всички се обърна кметът на селото Наталия Тодорова, която пожела и занапред жителите на Тученица да се събират все така заедно, обединени от общата си любов към населеното място. Тя отбеляза, че неслучайно курбанът се прави в навечерието на Богородичните празници по стар стил и отправи специални благодарности към всички, помогнали за организацията на това традиционно събиране.

kurban 3

Към присъстващите на курбана се обърна и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. „Скъпи приятели от Тученица, винаги се чувствам щастлив, когато имам възможност да присъствам на такива поводи – загърбвайки ежедневните проблеми, всички заедно сядате на една маса, за да се помолите за здравето и благоденствието на вашето село. Като християнин вярвам, че Господ ще даде здраве и благоденствие за Тученица, и ще закриля всички вас и вашите семейства. Пожелавам ви го от сърце“, каза Мартин Митев и пожела тази хубава традиция в селото да бъде съхранена през годините.

kurban 4

Гости на курбана в Тученица бяха още кметът на Плевен Георг Спартански, общинският съветник Диана Данова, началникът на Първо РПУ Лидия Петкова, кметовете на селата Бохот, Радишево, Беглеж и Къшин, приятели на Тученица. Водосвет за здраве и плодородие на Тученица отслужи отец Михаил.

Организаторите на курбана се бяха приготвили и тази година с богата трапеза за всички присъстващи. Празникът в Тученица продължи с кръшни хора и с много настроение.

kurban 5

kurban 6

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...