Начало / Икономика / „Топлофикация Плевен” отбелязва половинвековен юбилей

„Топлофикация Плевен” отбелязва половинвековен юбилей

Топлофикация Плевен

В навечерието на Деня на енергетика, който отбелязваме на 23 май, „Топлофикация Плевен” ще чества 50 години от създаването си.

Началото е поставено през 1964 г., когато  в редовна експлоатация е пуснат първият енергиен парогенератор  с мощност 75 т/час. Монтажно-строителните работи започват през месец декември 1962 г., а две години по-късно, на 20 декември 1964 г., е пусната първата мощност на топлоцентралата, с което се поставя началото на промишлената топлофикация в града. За първи път топлинна енергия към битови абонати е подадена на 5 декември 1971 г. По изградената първа градска магистрала топлото стига до няколко жилищни блока от жк “Сторгозия” и до сгради в центъра на Плевен. През есента на 1987 г. е пусната и втора  градска магистрала.  В момента „Топлофикация Плевен”  обслужва 39 649 градски абонати, от които 28 824 жилищни   апартаменти и 10 825 –  небитови апартаменти.

През годините дружеството се нарежда на  едно от първите места в страната по високотехнологично  обновяване на производството на топлинна и ел.енергия, по обем на произведена  енергия и качество на топлоснабдяването.

Важен етап за „Топлофикация Плевен” е въвеждането на когенерираща мощност. Предпроектните проучвания са направени  през 2003 г.,  а в началото на месец октомври 2007 г. новата мощност е открита официално.  Въвеждането й в експлоатация позволява четирикратно да се увеличи производството на ел.енергия и да бъде  подобрена икономическата ефективност на дружеството.

Тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на „Топлофикация Плевен” ще се състои на 22 май в Драматичния театър. Очаквани гости на събитието са зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов, депутати, представители на местната власт.

По повод Деня на енергетика и 50-годишния юбилей на дружеството заслужили енергетици ще бъдат удостоени с почетни плакети.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...