Акценти
Начало / Култура / Тишината на гората и оркестърът на птиците уловени в картините на  Стилиян Атанасов

Тишината на гората и оркестърът на птиците уловени в картините на  Стилиян Атанасов

„Птича гора” е насловът на самостоятелната изложба, която плевенският художник Стилиян Атанасов откри снощи в зала „Христо Бояджиев” на Арт център Плевен. Авторът показва над 60 творби – живописни платна и рисунки, обединени от една тема – гората. „Всичко започна от едно куче, което вече го няма. С него скитахме в парковете и тишината беше оглушителна. Чувах само моите стъпки и оркестърът на птиците. Това ме впечатли силно и така назря идеята за тези картини и за тази изложба, която успях да реализирам”, разказа Стилиян Атанасов при откриването.

img_6677izlojba-stilian-atanasov

Картините в изложбата, за която Стилиян Атанасов се готви повече от година, показват неговия запазен стил, но все пак различен и развит, обърна внимание Светла Тончева, уредник в Арт център Плевен. Най-ярко доказателство за това са рисунките, които носят лек привкус на египетско изкуство. Всяка от творбите на Стилиян Атанасов е вселенска бездна, в тях се открива една мекота и доброта, допълни Светла Тончева.

За да поздрави художника  и приятеля с новата му изложба, на откриването дойде кметът Георг Спартански. Той пожела на автора да бъде това, което е, да бъде себе си, развивайки се, без да робува на модни тенденции. Кметът не пропусна да отбележи, че Атанасов е ученик на академик Светлин Русев, който не веднъж е изказвал похвали за творчеството му. А да те похвали Светлин Русев, е достойно за уважение, подчерта Спартански.

img_6671izlojba-stilian-atanasov

На тези, които ще посетят изложбата, пожелаваме приятна разходка в „Птичата гора”. За първите посетители снощи тя беше съпътствана с много емоция.

img_6659

img_6681

img_6683

img_6674

img_6669izlojba-stilian-atanasov

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...