Начало / Икономика / Териториалното поделение на НОИ – Плевен преустанови приема на част от документите на хартиен носител

Териториалното поделение на НОИ – Плевен преустанови приема на част от документите на хартиен носител

Териториалното поделение на НОИ – Плевен временно преустанови от 24 март 2020 г. приема на хартиен носител на следните документи:

-заявление – декларация за отпускане на парично обезщетение за безработица на основание чл. 54 а от Кодекса за социално осигуряване /КСО/;

-заявление – декларация за отпускане на парично обезщетение за безработица на основание чл. 230 и/или чл. 231 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ/;

-декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица;

-заявление – декларация за изплащане на парично обезщетение за безработица, неполучено от починало лице и други документи, имащи отношение към преценка правото на парично обезщетение за безработица.

С цел подобряване на комуникацията между безработните лица и Националния осигурителен институт и за намаляване на административната тежест за лицата, желаещи да получат ПОБ, е осигурена възможността за подаване на заявление за отпускане или промяна на парично обезщетение за безработица по електронен път. В тази връзка от НОИ – Плевен препоръчват документите за отпускане или промяна на парично обезщетение за безработица да се изпращат чрез използване на квалифициран електронен подпис /КЕП/ или персонален идентификационен код /ПИК/ на НОИ.

Считано от 24 март 2020 г. е преустановено приемането на хартиен носител в приемните на НОИ на заявления за преизчисляване на лични пенсии, свързани с трудова дейност с придобит след 31.12.2018 г. осигурителен стаж и/или осигурителен доход.

Повече информация за реда на подаване на документите за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица може да намерите на интернет страницата на НОИ в рубриката „За потребителя”/Полезна информация, както и на горещата телефонна линия 02/92 61 996 и единния телефонен номер за цялата страна 070014802.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...