Акценти
Начало / Култура / „Теодосий Спасов трио” създаде културно събитие в Плевен

„Теодосий Спасов трио” създаде културно събитие в Плевен

IMG_0651

„Теодосий Спасов трио” създаде културно събитие в Плевен снощи. Залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” беше събрала точните хора в точното време, за да сътворят неописуем празник за духа заедно с „кавалджията на света”, гъдуларя Пейо Пеев и китариста Християн Цвятков. С уникалното си деликатно и същевременно изключително ярко присъствие на сцената Теодосий Спасов сътвори и предаде за безброен път магията на своето изкуство. И както винаги създаде топъл, непринуден и забавен контакт с публиката, която го следваше в безграничното му музикално пътешествие. Кавалджията не пропусна да спомене, че именно на сцената на Плевенския театър преди много години е получил важната награда „Музикант на годината”. И сподели с публиката добре познати и нови пиеси, които изпълни с музикантите от Триото. Всеки от тях пък имаше и своите солистични изяви, с които доказа виртуозно владеене не инструмента си и оригинална интерпретаторска мисъл. Минути преди музикалния празник Теодосий Спасов даде интервю за читателите на infopleven.

– Вчера имахте Рожден ден. Той повод ли е за житейски и творчески анализи?

– На рождения ми ден винаги ми се стои вкъщи – ако може да не правя нищо и да вечерям с моите най-близки хора. Това е целта на моя рожден ден. Без много шумотевица.

…както и всичко около Вас. На Вашите концерти публиката е специална – не е многобройна, но това са хора, които знаят къде се намират и какво да очакват.

– Слава богу, че ги има тези хора! Мой приятел предложи да организира концерт в Плевен и аз пристигам. Радвам се, че има публика. При мен идват точно тези хора, които са специални и имат отношение към музиката, която правя. И 5 души да дойдат на концерт, това са много важни хора за мен и знам, че те идват, за да се провокираме взаимно. Това ми помага да продължа да се развивам, а на тях – да вървят в тяхната посока, без значение дали са музиканти или не. Всяка среща създава условия за развитие.

– Какво ново се случва около Вас?

– В момента съм в процес на записи. Предстои да излезе един албум с музика, която написах за Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и изсвирихме миналата година. Тази година влязохме в Студио 1 на Радиото и записахме програмата. Сега съм точно в процес на смесване на музика, мастеринг и т.н. Радвам се, че се получава добре. Това ще е една нова страница в моята работа с Фолклорния оркестър на БНР.

– Има ли гласове в проекта?

– Само моят глас – изпълнявам една песен.

– Кога да очакваме албума?

– Може би следващия месец – живот и здраве.

– Какво откривате в музиката след толкова години в тази необятна Вселена?

– Например младото момче, което свири с нас – Християн Цвятков, за мен е едно откритие. Много е талантлив и му предстои бъдеще на едно ново име, на което ще се радва публиката. Освен това е и син на моя съученичка, преподавател в Музикалното училище в Котел, което много ме радва, защото след толкова години аз свиря едва ли не с моите деца. В програмата за концерта тази вечер съм включил нови композиции – някои от тях са издадени в албума „Отворено настроение”, други за първи път ще прозвучат. Това е музика, която съдържа в себе си българския фолклор и съвременна гледна точка по отношение на аранжимента и интерпретацията.

– Кога е най-близката Ви изява в чужбина?

– През април имам концерт в Германия с един от международните ми проекти. Той се нарича „Братимене”. Заедно с известния испански фламенко певец Архангел имаме турне в Германия, Холандия, Белгия.

– Има ли публика, за която Вашата музика е по-трудно понятна, като се има предвид, че в сърцевината си носи българския фолклор, или езикът на музиката е универсален и понятен навсякъде по света?

– Да, езикът на музиката е универсален. Всеки е роден със своето чувство за музика, за ритъм, за мелодия. Особено пък българин няма как да не разбере това, което свиря. Разбира се, има хора с различни вкусове – някои обичат по-консервативно изпълнение, някои по-модерно. Аз се старая да покривам всички тези параметри и за всеки да има по нещо, да си тръгне със своя подарък от концерта.

IMG_0665

IMG_0666

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...