Акценти
Начало / Икономика / Тенденция на нарастване на работните места отчитат от Бюро по труда – Плевен

Тенденция на нарастване на работните места отчитат от Бюро по труда – Плевен

Равнището на безработица през месец януари в област Плевен е 12,6%, като нарастването е с 1,8% спрямо предходния месец. В сравнение с януари предходната година нивото се е свило с 3,5%, но остава по-високо от това зстраната, което през януари 2017 г. е 8.2%. Това съобщи на пресконференция днес Валентина Георгиева – директор на Бюро по труда – Плевен.

В отделните общини се наблюдава голямо различие в нивата на безработица. С най-ниска безработица е община Плевен, където показателят се равнява на 6,7%. Такава е и цифрата за последните 3 месеца на миналата година. Община Долна Митрополия е с най-високо ниво на безработица. Показателят там е 22,1 на сто. Безработицата в Червен бряг е 22.0%. В Никопол – 20.1%. В Левски – 17,8%.

Броят на регистрираните безработни лица в община Плевен е 4194. Сред тях голям дял заемат хората, които са без професионална квалификация – 45,1%., с работнически професии са 29,3% от безработнити, а 25,6% е делът на специалистите.

От Бюрото по труда отчитат, че през месец януари постъпилите на работа безработни лица са 277. Това е с 64 души повече от месец декември. А на територията на Бюрата по труда са заявени 280 работни места – със 138 повече от декември. През месец февруари до момента те са 316. „Наблюдава се тенденция на нарастване на обявените работни места“,коментира Валентина Георгиева. „Много работни места са обявени в областта на търговията, образованието, сферата на общественото хранене и хотелиерството, шивашката индустрия, административни и спомагателни дейности, хуманно здравеопазване, социална работа и др“, допълни още тя.  От Бюрото по труда отчитат ръст в търсенето на служители в сферата на хотелиерството и общественото хранене. Причината за това е, че вече се обявяват места за служители по българското Черноморие.

Нели Средкова

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...